SA: natáhnu (naboj i kohout) a vystrelim.. pak to jde samo pomocí plynů.
SA/DA: natáhnu (náboj i kohout), ale vrátim kohout do nenatažené polohy a on taky vystřelí... pak to jde samo pomocí plynů. Tohle z toho plyne!
Pokud ano, pak nechápu, proč tedy natahovat kohout, když střílí i bez natažení kohoutu.
Správně, ty můj kluku !!

Ale při natažení závěru, když strkáš náboj do komory, se Ti automaticky natáhne i kohout. Takže ho pak musíš vrátit dolů.
Výhoda SA/DA nad SA : můžu nosit náboj v komoře a po tasení rovnou střílet, zároveň je to mnohem bezpečnější než SA s nataženým kohoutem, byť zajištěná, protože u ní je kohout už napnutý, třeba při pádu to nemusí kohout vydržet, povolí a odpálí náboj.
Abys měl radost, popíšu Ti i funkci DAO.
Náboj odpaluje úderník. Lapidárně řečeno, taková tyčka, která svým ostrým koncem napíchne zápalku a tím odpálí náboj. U SA i SA/DA kohout praští do jedný strany úderníku, tím úderem druhá strana úderníku odpálí náboj.
DAO nemá kohout. Mám náboj v komoře, mačkám spoušť. Mačkám.....mačkám...mačkám........přenosová páka od spouště má vybrání, to zachytí úderník, kolem něho je pružina..........mačkám.....pružina se napíná, úderník jde dozadu.....furt mačkám....hop, úderník se vysmekne z vybrání, pružina ho vymrští vpřed, napíchne a odpálí náboj. Plyny hodí závěr dozadu, nabije se nový náboj ze zásobníku do komory, úderník je zase vepředu......a já zase mačkám.......
Výhody : při každým výstřelu stejný (velký) odpor spouště, primárně určeno pro nošení náboje v komoře (nemůže to spadnout na kohout a tím odpálit nechtěně náboj), nemá to pojistku, nabij a zapomeň.
Nevýhody : strašně dlouhá dráha spouště, velký odpor, a pozor !! háklivé na druh střeliva. Úderník, vymrštěný jen silou pružiny, má mnohem menší sílu než úderník, do kterýho praštil kohout, takže náboje s tvrdší zápalkou neodpálí.
Tohle je čisté DAO. Z našich zbraní třeba ČZ 100. Jinak Glocky, Steyery a další mají mechanismy něco mezi SA/DA a DAO, protože se tam částečně předepíná ta pružina úderníku. Ale to už je dost složitý a pro diskusi nepodstatný. Howgh.