No problematikou zrychlení tanků se nyní zajímám, a jsem rád že na ní železný kříž narazil. Pomocí excelu dokážu spočítat zrychlení Panthera, Tigera I i II, T-34,JS-2, T-54,55 atd. na úrovni jež dává podle mne pro srovnání dostatečně přesné výsledky.
A jak si stál JS-85 vůči německým tankům? No nejenže byl schopen většího zrychlení než Tiger,ale překonával dokonce i Panthera. Konkrétně mi vyšlo že z 0-25 kmph dokázal Tiger zrychlit za 15,36 sec a potřeboval k tomu dráhu 238 metrů, u JS-85 byli hodnoty 10,4 sec a dráha 182 metrů u Panthera 12,57 sec a dráha 208metru.Ovšem u německých tanků jsem počítal s maximálními otáčkami 2500 ot/min. Samozřejmě chápu, že tyto výsledky mohou budit nedůvěru, stejně jako způsob výpočtu. (aspoň já mám k cizím vypočítaným hodnotám vždy trochu nedůvěru) Takže až budu mít čas zveřejním zde postup i hodnoty s nimiž jsem počítal.
Jinak zdali byl 85mm kanón adekvátní na přelom roku 43-44? Souhlasím že pro těžký tank, jež měl poskytovat převahu nad německými stroji, adekvátní výzbrojí nebyl, nicméně zajímavé srovnání které poskytli sami Němci, ukazuje že tak neúčinný proti Tigeru nebyl. Např. tabulka zde:
http://fprado.com/armorsite/tiger1.htm ukazuje že čelně dokázal Zis-S-53 probít čelo korby Tigera na 300metrů ( linie palby měl vůči siluetě tanku horizontální sklon 30°), kdežto KwK 36 čelo korby Js-2(a tedy i JS-1) na 100 metrů (opět horiz.sklon 30°),bok věže a korby Tigera pak 85mm Zis-S-53 dokázal probít na 1600 metrů,kdežto Tiger JS-2 jen na 1000 metrů atd.
Z toho se dá odvodit, že JS-85 měl nad Tigerem mírnou převahu. Ale na druhou stranu jsou to jen německé odhady, tudíž v reálu to mohlo vypadat jinak.