sandoslap: No je asi pravda, že ruské velení v podobě úchylného masového vraha Stalina, si životů svých vojáků vážilo méně než též dost úchylný nacistický režim, takže můžeš mít pravdu. Nicméně podle mne konstruktéry tanků vedlo k použití malého množství munice i jiná a dost opomíjená skutečnost. Položme si otázku, je lepší 20 tanků se zásobou munice 50 granátů, nebo 24 se zásobou 30 granátů ? Je zřejmé že v prvním případě sice mám větší zásobu munice, takže mohu střílet déle, v tom druhém však mám krátkodobě podstatně větší palebnou sílu. Ono totiž dát místo 30 granátů do tanku 50 vyžaduje několik dalších set kilogramů-možná i něco málo tun pancíře navíc, což zvětší materiálové náklady, zhorší jízdní vlastnosti (zrychlení, dojezd,max.rychlost atd.), dále se zvětší silueta tanku, zvětší se pravděpodobnost zásahu munice atd..
Redukcí zásoby munice(ale i jinými způsoby, např. omezením počtů členů osádky) získám větší počet menších, stejně dobře vyzbrojených, rychlejších strojů jež budou mít daleko větší šance na přežití.