Autor Téma: Proviantní služba - Československá (česká) armáda  (Přečteno 8185 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Tony eM

  • Administrátor
  • Příspěvků: 1727
  • Kvalitními příspěvky podporuj forum Panzernet!
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 30. června 2009
Proviantní služba - Československá (česká) armáda
« kdy: Červenec 30, 2010, 07:17:24 »
Proviantní služba v československé (české) armádě
Proviantní služba byla v ČSLA součást týlového zabezpečení s dalšími službami jako výstrojní, zásobování PHM a jinými. Její úloha při zabezpečení vojsk, jak za standardního mírového života v posádkách, tak hlavně při různých cvičeních (plukovních, divizních či armádních jako byl například "Štít") nebo výcvikových soustředěních ve vojenských výcvikových prostorech (plavby, střelby) i mimo ně byla dost zásadní. Na rozdíl od jiných armádních složek ČSLA byla proviantní služba prověřována třikrát denně každý den. Proviantní služba tedy nemohla na rozdíl od jiných složek něco předstírat a tzv. cvičit jenom "jako", ale musela fungovat vždy doopravdy. jen mimo divizních pekáren, které se účastnily jen velkých cvičení nebo při procvičování záloh. Chléb a pečivo bylo tak při běžných cvičeních zajišťováno přes nejbližší útvar z civilního sektoru.
Rozebrat nebo zhodnotit proviantní zabezpečení armády není jednoduché, protože je to rozsáhlý a složitý celek, takže se jen okrajově se dotknu stravování v mírových posádkách koncem 90 let. Mladší uživatelé toto již nezažili, ale my starší k tomu máme co říci. Zde můžete vypisovat své zážitky z vojny, cvičení nebo jen názory.
Předchozí doba, kdy téměř každý vojenský útvar měl vlastní kuchyni s vojenským personálem, svým způsobem stravování v jmenované době (90-léta) sice zajišťuje základní potřeby armády, ale  výhledově k novým úkolům armády a její profesionalizace už nemůže dát nic nového. Tento stav vyžaduje provést zásadní změny a zahájit výstavbu nového, moderního a progresivního systém stravování.
Zde uvedu pár informací. Ve vojenských stravovacích zařízeních se během kalendářního roku připravuje cca 21,3 milionů jídel v hodnotě základní stravní dávky, dále 84 tisíc jídel v hodnotě strávní dávky pro letce a zhruba 172 tisíc jídel v hodnotě strávní dávky pro výsadkáře. Když se to převede na peníze, česká armáda vydá na nákup potravin asi 579 milionů korun. Stravování všech příslušníků útvarů a zařízení AČR bylo v roce 2000 zajištěno ve 102 kuchyních mužstva a v 62 vojenských závodních kuchyních, z toho 12 provozů bylo zabezpečeno smluvně civilními cateringovými společnostmi.
Dalším problémem kuchyňských bloků a zařízení armády je jejich stav, nejen budov, ale i jejich technická a technologiská vybavenost, který odráží kolik financí bylo do konkrétních zařízení investováno. Najdeme zde kuchyňské bloky z doby Marie Terezie, první republiky, přes 50. a 60. léta, kdy vznikalo hodně útvarů až do posledních let, kdy bylo postaveno nebo opraveno několik provozů odpovídajících svým vybavením stávajícím technologickým požadavkům. Avšak všechna tato kuchyňská zařízení musí splňovat náročné požadavky na hygienickou a zdravotní nezávadnost provozu a připravované stravy. Zlom přines nový zákon č. 258/2000 Sb., respektive prováděcí vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 107/2001 Sb., která přitvrdila kritéria stravování a její plnění si vyžádá další investice. Po rozhodnutí o vytvoření profesionální armády se drasticky sníží počty posádek a finance se tak přesunou na realizaci perspektivních projektů a ne jako v minulosti, kdy se investovalo do posádek, které se následně předaly do civilního sektoru. Zde jsou průměrné náklady :
> na rekonstrukci jednoho kuchyňského bloku s komplexní výměnou technologického zařízení je potřeba asi 50 - 75 milionů Kč
> na postavení kompletního moderního kuchyňského bloku se vynaloží asi 90 - 110 milionů korun. Náklady na rekonstrukci všech používaných zařízení by si vzaly asi 1,36 miliardy Kč. Východiskem se nastiňuje mimoresortní stravování.
V té době (rok 2000), zajišťovaly stravování vojáků z povolání, občanských zaměstnanců a vojáků základní služby kuchyně mužstva, vojenské závodní kuchyně, dále ve vojenské závodní kuchyně s integrovaným provozem, v jídelny vojáků z povolání, civilní firmy poskytujícími služby ve vojenských stravovacích zařízeních (catering) a smluvně také v civilní organizace. Každý z těchto způsobů má svoje klady a zápory.
> kuchyně mužstva (KM), nebo „KM“ s jídelnou vojáků z povolání. Předností tohoto způsobu stravování je jeho pravděpodobná nízká osobní režie, protože nelze přesně vyčíslit výdaje za zaměstnance. Strava je připravována z velké většiny „záklaďáky“na funkci kuchaře, doplněni civilními zaměstnanci. Hotová strava je hodnocena všemi účastníky, jídelní lístek vytváří sám útvar. Nedostatky jsou v nižší profesní znalosti, nedostatečné praxi v hromadné přípravě stravy u šéfkuchařů, převážně VZS.
> Vojenské závodní kuchyně (VZK) i s integrovaným provozem. Zde je možnost výběrového stravování, kde k obědu jsou nabízeny dvě až čtyři výběrová jídla, při modernizaci zařízení se sortiment může ještě rozšířit. Tento způsob stravování má nedostatek v personálním obsazení, totiž ženami s vysokým věkovým průměrem, které není možné využit k zabezpečení stravování v polních podmínkách. Finanční ohodnocení práce dělnických funkcí ve stravovacích provozech brzdí omlazení personálu.
> Stravování řízené civilní cateringovou společností. Civilní společnost, vítěz obchodní veřejné soutěže, poskytuje zpravidla nejvyšší standard stravování, a to širším sortimentem připravovaných jídel i vyšší kulturou stolování. Samozřejmostí nejsou problémy s objednáváním stravy i likvidací kuchyňského odpadu, firma také zajistí kvalitní pohoštění delegací a návštěv a je schopna zajistit mimořádné akce. Bezobjednávkový systém odběru jídel zajistí stravování všem zájemcům bez předešlého nákupu a označování stravenek. Společnost nezřídka rozšíří nabídku podávaných jídel na dvě snídaně, dvě polévky, čtyři až šest hlavních jídel na oběd, včetně možnosti výběru dezertu ve formě zeleninového nebo ovocného salátu, zákusku či ovoce, jakož i ze čtyř druhů večeří.
> Stravování zabezpečené smluvně. Tento způsob stravování je pro resort Ministerstva Obrany nejjednodušší. Je a bude nepostradatelný tam, kde není možné ani účelné postavení vlastních kuchyňských bloků nebo jídelen. Jedná o nejrůznější vojenské úřady a zařízení bez vojáků základní služby, jako jsou třeba provozní střediska VUSS, RFO, územní a obvodní vojenské správy, orgány vojenské policie a speciální odbory Ministerstva obrany.
Standardem pro armádu ČR  mělo být mimoresortní stravování, investovat velké částky do staveb či rekonstrukcí kuchyňských a jídelních bloků, zaměstnávat stovky kuchařů a pomocných sil se v budoucnosti jeví jako ztrátové. Správné smlouvy jsou předpoklad, že se do armády dostane odpovídající kvalitní stravování. Plán je postaven tak, že většina vojenských útvarů a zařízení (80% až 90%) bude využívat služeb civilních společností. Zbytek zařízení by si připravoval stravu vlastními silami.
Náhled na organizací stravování v některých armádách NATO.
> Spojené státy americké :
Armáda Spojených států od roku 1994 používá brigádní stravovací zařízení pro tři prapory, velitelské jednotky a velitelství brigády s kapacitou 2500 jídel. Stravovací zařízení je vojenskou jednotkou, kterou má na starost starší seržant proviantní služby brigády. Stravu připravují vybraní vojenští kuchaři od všech zabezpečovaných útvarů brigády. Na shodném systému funguje i praporní stravovací zařízení. Vojáci US ARMY, profesionálové i odvedenci, za stravu platí, odvedenci dostávají stravní příspěvek, který je o málo vyšší než denní sazba. Snídaně a večeře jsou řešeny formou volného výběru z širokého sortimentu potravin (tzv. švédské stoly). Příslušníci Ministerstva obrany USA (Pentagon) se stravují na základě smlouvy s civilní firmou v několika jídelnách v objektu. Na 22 tisíc strávníků připadá 160 zaměstnanců společnosti).
> Německo :
Německá armáda si odpovědnost za stravování vojsk rozdělila. Armáda zajišťuje činnost spojenou s vlastní organizací stravování v armádních kuchyních. V kuchyni vaří vojenští kuchaři i civilní zaměstnanci. Na pomocnou činnost tu jsou vyčleněni další zaměstnanci. Kuchyňský komplet má na starost zásobovací důstojník speciální služby.
 Vojenská správa (podřízená Ministerstvu obrany) plánuje zásobování, hospodaří s rozpočtovými prostředky a organizuje zásobování vojenských polních kuchyní materiálem. Odpovídají za hospodaření a organizují odborné školení kuchyňského personálu.
> Kanada :
Vojáci kanadské armády se stravují ve vlastních zařízeních na jednotlivých základnách. Stravovací zařízení jsou převážně vojenská a příprava stravy je zajištěna vlastními prostředky. Byly testovány provozy zajišťující stravování civilní společností, ale bez výrazných úspěchů. Firmy nebyly schopny splnit tvrdé podmínky zadání veřejné zakázky, v němž se požadovalo zabezpečení jednotek i při cvičeních a při pobytu mimo území státu.
> Polsko :
Vojáci polské armády se stravují ve vlastních posádkách. Stravovací zařízení jsou z velké většiny vojenská zařízení (vojenské útvary). Hlavním kuchařem je vždy voják z povolání. V současné době je část funkcí kuchaře a pomocných sil přepouštěna civilním zaměstnancům. Ve vojenských školách a na vyšších velitelstvích polské armády zabezpečují stravování příspěvkové organizace, jež mohou ve své volné kapacitě podnikat. Zásobování potravinami je prováděno po útvarech a soutěže na dodávky jednotlivých druhů (maso, zelenina atd) vyhlašuje velitel brigády.
Zdroje : wikipedie, forum.čsla,
palba.cz, vojenství.cz,
Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!

goshawk

  • Slovenská armáda
  • Slobodník
  • Příspěvků: 27
  • ...cesta do pekla je dláždená dobrými skutkami...
Re: Proviantní služba - Československá (česká) armáda
« Odpověď #1 kdy: Září 13, 2011, 10:01:02 »
   Som rád, že niekto konečne spomenie tieto v minulosti ťažko skúšané služby armády.  Kto videl vyraziť pluk na zimné cvičenie, tak vie čo všetko tomu predchádzalo a koľko driny chlapci z tylu vynaložili na úspešné zabezpečenie cvičenia. Vlastne "bojari"sú len špičkou ľadovca, ktorú je vidieť, ktorá je obdivovaná, filmovaná a propagovaná. Ale chlapov, ktorí vstávali a líhali každý deň za svitu mesiaca -nikto nepozná a ani nie sú  čo i len "tušení", že vôbec existujú.   

     Gaučových obdivovačom armády uviazli v ich očiach iba Tigre, commandos, F-16 a vygooglené TTD a iné komparačné tabuľky atď.

     Spomenul som si, ako som v "prímači" ako zelené ucho vojenské "bažant" chodil v októbri za tmy do kuchyne škrabať zemiaky. Dodnes si pamätám tú zvláštnu vôňu pivnice so zemiakmi, zvláštnú atmosféru a reči "nasr....ch" nevyspatých bažantov -teda nadávky na celú zelenú realitu :o). Určite si mnohí spomeniete na príbehy, keď kuchari zabalili noviny "rudé právo" do strúhanky a opiekli ich spolu s rezňami a potom túto "lahodu" servírovali svojím "obľúbencom".

    Najviac sa mi páči "optimizmus" civilistov oblečených do zeleného, ktorí vždy rožširovali "bludy" o vojenskom chlebe v dobrej viere-a to síce, že vojaci musia jesť tri dni starý chlieb aby ich nenadúvalo a neprdeli. Pritom netušili, že vojenskej sprave je srdečne jedno či vojaci prdia alebo nie...dôvodom konzumácie trojdňového chleba bol vojenský predpis, ktorý nariaďoval jednotkám a útvarom mať zásoby chleba na tri dni -na dobu pokiaľ by sa pri mobilizácii rozvinuli všetky tylové súčasti, teda i poľné pekárne. Jó hold staré zlaté časy.

    S príchodom zabezpečenia stravy civilnými súčasťami síce zmizol smrad z VZK (stály civilný  stav si dal záležať pri upratovaní na rozdiel od záklaďakov vo "flakse", ktorí upratovanie "odflakli" a potom zbytky jedál kysli v kútoch), avšak s príchodom elektronického objednávania stravy sa rapidne znížila gramáž porcií. Dôvod bol čisto prozaicky. Keď sa strava objednávala na papierové lístky, veľa dávok sa neodobralo (z dôvodu skoršieho odchodu na vychádzku a neodobraním večere, čo sa pri anonymite objednávateľa dialo často) a kuchari "mohli" to čo sa zvýšilo brať domov. Pri elektronickom objednávani sa to už dialo minimálne, lebo velitelia dávali neodobranú  stravu riešiť ako škodu, resp. ju dávali zaplatiť tomu, kto ju objednal a neodobral. Takže chudákom kuchtíkom neostávali zvyšné porcie a ak chceli pomôcť sebe i svojim rodinám, tak museli začať krátiť dávky....