Zaujímavý článok ... no tí žraloci. :shock: Takže prakticky japonská ponorka tú loď potopila, ale najviac námorníkov zabili žraloci. Hnusná predstava, tí žraloci museli mať hody. A čo ich to zachránilo ? Lietajúci čln ? Ako to vyzeralo ?
Catalinu už ukázal Bambi, tak já ještě ukážu letoun PV-1 Ventura, který je náhodou objevil.

Ještě k té Catalině, ona mělo pouze shodit záchranné čluny a vory, měla výslovně zakázáno přistát, protože se američané stále obávali, že by mohl být prozrazen účel mise, kterou Indianapolis plnil. Pilot, ale rozkaz neuposlech a přistál a vzal na palubu 60 nejvážněji zraněných, samozřejmě, že s takovou zátěží nemohl vzlétnout, ale palubní a osobní zbraně posádky poskytovali zbylým námořníkům ve vodě aspoň určitou ochranu proti žralokům. Vím, že existuje fotka té Cataliny s těmy námořníky, které vzala na palubu, viděl jsem jí v jedné knize, ale na internetu jsem ji hledal zatím marně, ale třeba na ni časem někdo narazí.
Ten film, který sem uváděl je opravdu reálně natočen, námořnící utvořili skupiny, kdy nejvážněji zranění byly na několika záchranných vorech a člunech a zbytek byl kolem dokola těchto vorů. Žraloci si samozřejmě vybírali ty co byly na krajích, takže se "kruhy" kolem člunů a vorů stále zmenšovali.
Zbytek zachránil torpédoborec USS Cecil Doyle, který připlul v průběhu dne. Není bez zajímavosti, že zachránění a osádka torpédoborce spolu nesměli mluvit, respektive mohli spolu mluvit pouze v nezbytných případech. Ani velitel USS Cecil Doyle nebyl o ničem informován a dával to náležitě najevo, nemohl pochopit proč dostal rozkaz zachráněné izolovat od ostatních členů posádky.