SMF - Just Installed!
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Ahoj. Stále keď zabrúsim na nejaké československé fórum (píšem československé lebo sem chodíme i my slováci aj keď v nie tak hojnom počte) narazím na nejakú debatu o Pohraničnom opevnení. V ČR mi to pripadá akoby si ľudia dokázali uchrániť alebo aspoň oceniť to čo tieto objekty znamenajú pre našu históriu. Na Slovensku sa taktiež vyskytujú tieto stavby no sú v katastrofálnom stave. Veľmi sa na túto tému nešpecializujem a tak ma prekvapilo koľko toho bolo postavené na východnom Slovensku. Samozrejme o jednom bunkri som vedel ale to šlo akosi pomimo mňa. Bol to poznatok ktorému som nevenoval pozornosť. A potom ma to zasiahlo. V mojej blízkosti sa nachádza POHRANIČNÉ OPEVNENIE! A od obyčajných občanov o tom nepočujem ani slovo! To mám sám všetko zisťovať?! OK od obyčajných sedliakov sa zrejme ničoho iného ani nedočkám. Trochu som brúsil po internete a narazil som na úsek SLANSKÁ HUTA - KUZMICE - MICHAĽANY. Druhá menovaná obec je v mojom susedstve. Bývam od nej len o 3 kilometre ďalej! Jediná betónová stavba v nej je Kulturák z čias komunizmu.A! Rozborená betónová platňa trčiaca na dvore základnej školy kde si deti chladia zadné partie tela počas horúcich letných dní. V dobe keď som tam chodil som ešte nepoznal Panzernet a o histórii som vedel len to čo som vyčítal z dejepisnej učebnice. Čiže bieda! Teraz však na akejsi túre TURISTA!!! odfotil jeden z objektov opevnenia v lese hneď za dedinou! Toto ma už dožralo. Presurfoval som internet a našiel tri mapy. Jedna mapuje objekty okolo SLANSKEJ HUTY, druhá v okolí KUZMÍC a tretia v okolí MICHALIAN. Takže. V Auguste mám dva týždne dovolenku. Vrátim sa domov na Slovensko a prejdem aspoň ten úsek pri Kuzmiciach a zdokumentujem čo ostalo z tých pevností. Fotky vám sem potom pošlem.P.S: Dnes má každá (skoro každá) dedina na Slovensku svoju internetovú stránku kde sa vlastne nič nedozviete ale z týchto troch dedín ktoré tvoria túto opevnenú líniu som len na stránke SLANSKEJ HUTY (najmenšia z týchto dedín) narazil na zmienku o pohraničnom opevnení! Inak všade panuje absolútna ignorancia. To ma posledný týždeň vytáča do červena.
Nebo MO S 11 "U posedu" lokalita bažantice Šilheřovice. Jako bonus cesta ze Šilheřovic vede kolem domu, který "hrál" ve filmu Tmavomodrý svět.
Chlapi diky za tipy ! Na MO-S 5 " Na trati" jsem byl tak 14 dni zpet a je to skvela dlouha prohlidka. Nevedel sem,par metru odtamtud je i ten ropik,na ten zajedu priste. Dalsi adept je zrejme ta Lutyne - ikdyz sem nejak nezjistil,kdy je zastihnu