Villar Perosa 9mm MOD.15 SMGillar Perossa je velice zajímavá zbraň už z toho důvodu že se všichni hádají jestli je to samopal nebo kulomet.Je pravdou že původně se považoval za velmi lehký kulomet pro boj na opravdu extrémích alpských bojištích a i dvojnožka(na obrázku bohužel chybí) i jeho hmotnost pšes 8 kg tomu nasvědčuje.Na druhou stranu ráže 9mm,malé rozměry a to že se s ním dalo střílet vestoje a +- střílet i za pohybu zase nahrávátvrzení o samopalu,ke kterému se přikláním i já.

Za první samopal se ale stejně považuje Bergmann MP 18.Snadno se pozná od pozdějších MP 28 a 34 podle šnekového zásobníku na 32 nábojů ráže 9mm.Hmotnost se podařilo stahnout na něco málo přes 4 kg.Němci jeho potřeby všimli velice rychle potom co se na podzim 1914 armády zaryli hluboko do země.Roku 1918 jím bylo vyzbrojeno přes 50 000 vojáku tzv.útočných praporů(z běžných divizí byli staženi ti nezdatnější vojáci a byli z nich vytvořeny nové jednotky),které se s nimi v létě 1918 účastnili celkem 5 ofenziv.Ty se stali velmi úspěšnými především díky použití nové taktiky součinnosti dělostřelectva a pěchoty a také díky obrovské výhodě samopalu nad opakovačkou při boji ve stísněných zákopech.
Foto Bergmann MP 18ani nevíte jakou práci mi dalo ho někde sehnat vyfocenýho i se zásobníkem :lol:
Edit MOD: změnil jsem fotku MP-18 na odkaz, protože byla moc velká.