Autor Téma: Rybí tuk v naftě?  (Přečteno 5597 krát)

stevosk

• k.k. Landwehr
  • Oberstleutnant
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 29. září 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 18. dubna 2008
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #15 kdy: Květen 25, 2007, 10:56:48 »
Citace: "Vitulf"
Citace: "stevosk"
Takže od decembra 1944 strávil čas vo vojenskej nemocnici a v roku 1945 bol zajatý americkými jednotkami v Rakúsku. Na toto zajatie mal výborné spomienky, veď v tom čase bolo všeobecný nedostatok a oni dostávali v dennom prídele aj čokoládu.

Já jsem si "cucák", ale podle rodinného vyprávění jsem o amerických lágrech v Rakousku slyšel něco jiného. Můj dědeček a strýc v jednom takovém byli. Strava nestála za nic, američtí strážní se k zajatcům chovali velmi hrubě, i když se jednalo o zajatecký tábor Heeru.  Byli tam většinou starci a mladíci. Americký důstojník stáhnul mému dědečkovi z ruky zlaté hodinky a se zřejmou radostí je rozdupal. A vůbec nejlepší na tom bylo, že zajatci museli spát ve studených květnových nocích ve stanech na holé zemi, protože v táboře byly tak skvělé podmínky, že Němci nedostali deky, takže spadané listí bylo velmi žádané. Můj strýc dostal na následky špatného zacházení zápal plic a zemřel tam. Bylo mu 18 let. Naštěstí byl dědeček v červenci 1945 propuštěn domů. Možná byli ti Američané tak hrubý proto, že ten zajatecký tábor se jmenoval Mauthausen, respektive jeden z jeho pobočních lágrů.

Tak teda ja by som rád videl vojaka maďarskej armády so zlatými hodinkami na ruke. Ale na druhú stranu podmienky sa mohli líšiť od lágru k lágru. A nakoniec brat mojej starej mamy tam nebol dlho (myslím že dva mesiace) a vravel že oproti maďarskej armáde to tam bolo ako na dovolenke. (veď napríklad bv maďarskej atrmáde často platilo že jediné zimné oblečenie ktoré mali im poslali z domu a strava bola otrasná)
Jeho apoštolské veličenstvo František Jozef I z božej milosti cisár rakúsky, kráľ český a apoštolský kráľ uhorský Vás volá plniť si povinnosti voči rodine, vlasti a jeho veličenstvu v cisárskom a kráľovskom vojsku.

Peter Steindl

• Luftwaffe
  • Oberstleutnant - podplukovník
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 12. května 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 12. května 2009
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #16 kdy: Květen 25, 2007, 11:03:15 »
Tak teda ja by som rád videl vojaka maďarskej armády so zlatými hodinkami na ruke. Ale na druhú stranu podmienky sa mohli líšiť od lágru k lágru. A nakoniec brat mojej starej mamy tam nebol dlho (myslím že dva mesiace) a vravel že oproti maďarskej armáde to tam bolo ako na dovolenke. (veď napríklad bv maďarskej atrmáde často platilo že jediné zimné oblečenie ktoré mali im poslali z domu a strava bola otrasná)

To sis asi špatně přečetl, můj dědeček, stejně jako polovina mých příbuzných nebyl vojákem maďarské, ale německé armády. Zlaté hodinky měl proto, protože byl odveden až v únoru 1945. Taky se mi zdá jako blbost, tahat zlaté hodinky do války, ale dědeček jiné neměl a asi chtěl pořád vědět, kolik je hodin :D No se možná Američani chovali k Maďarům lépe než k Němcům, to je také možné.
Lepší pít coca-colu, než vodu z louže, ve které jsou červi.

Bambi

• Rudá armáda - RKKA
  • подполковник - Podpolkovnik
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 29. září 2007 Udělení za přínosné zasahování do diskuzí a jejich obohacení novými poznatky.   Uděleno: 20. července 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 12. září 2008
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #17 kdy: Květen 25, 2007, 11:18:07 »
PS: Bambi ty si asi právnik (aspoň podĺa niektorých tvojich príspevkov sa mi to zdá). Ak áno,tak už sme tu na fóre dvaja.

Joo, ale ve státních službách na té správné straně barikády podle zákona č. 140/1961 Sb. Jinak i věk by seděl.........:-) Takže zdravím bratra ve zbrani z krásné země, kam jezdím s báglem vždycky rád........
"пуля дура, штык молодěц!!!"

stevosk

• k.k. Landwehr
  • Oberstleutnant
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 29. září 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 18. dubna 2008
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #18 kdy: Květen 25, 2007, 11:33:08 »
A ja som tak isto toho času v štátnej službe ale podľa 312/2001 Z. z. A tak isto zdravím brata v krajine, kde často pijem fantastické pivo a obzerám  krásne pamiatky (nedávno napr. Křivoklát).
Jeho apoštolské veličenstvo František Jozef I z božej milosti cisár rakúsky, kráľ český a apoštolský kráľ uhorský Vás volá plniť si povinnosti voči rodine, vlasti a jeho veličenstvu v cisárskom a kráľovskom vojsku.

Rastislaus

• Host
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #19 kdy: Květen 25, 2007, 02:30:27 »
Heh, ja si tu už pripadám ako cucák.  :oops:  :P  Všade naokolo "starci" (v prenesenom význame  :)  )

wasa11

• Host
Re: Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #20 kdy: Červenec 08, 2008, 09:06:17 »
Ja sem rad že tu sou taky starši lidi ja sem mluvil s jednim modelařem ktery modelarí uz pres 40 let si myslim a on mi řikal ze driv delaly modeli letadel ze dreva zíral sem vočima teda ale aspo clovek vi neco o modelařske a i normalni historii.

Gen.Hoepner

• Host
« Odpověď #21 kdy: Listopad 12, 2008, 07:21:55 »
Tak k těm zážitkům mám jeden od dědy svého bratrance
"Rusové postupovali na Tovačov a 50 minut to tady ostřelovali.Sousedka říkala že to sou těžká děla a polní kanóny.Měli jsme pocit že se nám Tovačov sype na hlavu no a vylezeme ze sklepa a vidíme že je zničena pouze kadibudka našeho souseda."
Tolik k ruské dělostřelbě
Jeden můj děda z německa jménem Rudy bojoval u Rýna a živě si vzpomíná,že když mu došla munice tak se pouze kryl za ježkem a tu k němu přišla spojencká četa.Odhodil pušku a zvedl ruce.Poddůstojník zavolal jakýsi jméno a ten voják ho měl hlídat aby neutekl.Po deseti minutách už měli vyhulenou krabičku cigaret a vypitý příděl vodky pro toho vojáka.Když bylo po boji tak ten voják prohlásil:"Kdyby byli všichni němci jako vy tak je z Američanů chudina."vrátil se velitel čety a za ním jakýsi Jeep.No a vzhledem k tomu že děda měl hodnost Hauptmana(kapitán?)tak jel v tom Jeepu a za ním asi 20 vojáků z jeho jednotky v náklaďáku.A prej se k nim chovali moc hezky.
Tolik ke krutosti spojenců :D

Hans

• ČSR
  • Podplukovník
    • http://www.krieg.estranky.cz
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 29. května 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 17. října 2008
« Odpověď #22 kdy: Listopad 12, 2008, 07:44:12 »
Téma se jmenuje Rybí tuk v naftě, nikoliv zacházení s německými válečnými zajatci.
>> http://www.krieg.estranky.cz <<
>> http://www.pistecesky.ic.cz/<<

Durch Krieg zum Sieg.
Si vis pacem, para bellum.
Inter arma silent musae.
Fortes fortuna adivuat.

holoubek

• ČSR
  • Kapitán
    • vets
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 7. prosince 2008
« Odpověď #23 kdy: Listopad 12, 2008, 11:11:04 »
Téma se jmenuje Rybí tuk v naftě, nikoliv zacházení s německými válečnými zajatci.
máš pravdu,nicméně debata se zvrhla zajímavým směrem

holoubek

• ČSR
  • Kapitán
    • vets
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 7. prosince 2008
« Odpověď #24 kdy: Listopad 12, 2008, 11:13:14 »

Joo, ale ve státních službách na té správné straně barikády podle zákona č. 140/1961 Sb. Jinak i věk by seděl.........:-) Takže zdravím bratra ve zbrani z krásné země, kam jezdím s báglem vždycky rád........
omlouvám se za spam, ale taky jsem starší model a s jet s báglem a celtou na Slovensko je pro mě taky zážitek ...co na toto téma - vandry, celta a pivo založit jiné téma, aby to pravověrné celkem oprávněně nedráždilo?

zelezny kriz

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
« Odpověď #25 kdy: Květen 11, 2009, 02:42:33 »
Bylo by bezvadné kdyby nam von erzgebirge sdelil neco ze sveho života..neni nad autentické svedectví...A co se týče rybího tuku v  nafte možná  by stalo zato vyzkouset,zda se tuk opravdu s naftou nespoji...Nafta a -40C se moc rado nemá a urcite nemeli letní naftu...A poměr benzinu na tu zimu by snad byl polovični a to by zase motor nemel výkon a vstriky a čerpadlo by určite nebyly rády...