Autor Téma: Rybí tuk v naftě?  (Přečteno 5597 krát)

Peter Steindl

• Luftwaffe
  • Oberstleutnant - podplukovník
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 12. května 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 12. května 2009
Rybí tuk v naftě?
« kdy: Květen 19, 2007, 04:19:24 »
Možná se tímhle dotazem docela hezky ztrapním, ale snad to přežiju. Před několika lety jsem se setkal s důchodcem, který v polovině 50. let pobýval v SSSR. Měl se tam setkat s mnohými tanky T-34, kterým měla podivně zapáchat nádrž. Bylo mu vysvětleno, že sovětští tankisté lili za války do nafty rybí tuk, aby jim v zimě nezamrzla. Argumentoval tím, že se motor po čase zadřel, ale při životnosti tanku v bitvě jim to prý bylo celkem jedno. Ten muž už zemřel, takže se ho na nějaké další podrobnosti nezeptám. Zajímalo by mě, jestli si ze mě ten dědula udělal dobrý den, případně jestli ho nekrmili soudruzi ze SSSR. Jestli se vám můj dotaz zdá hloupý, tak se omlouvám.
Lepší pít coca-colu, než vodu z louže, ve které jsou červi.

pan.sup

• k.k. Landwehr
  • Oberstleutnant
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. listopadu 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 19. prosince 2008
Re: Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #1 kdy: Květen 19, 2007, 05:02:26 »
Hloupý není, ale je to nepravděpodobné- do nafty se přidávaly nemrznoucí směsi obdobné jako dnes

Bambi

• Rudá armáda - RKKA
  • подполковник - Podpolkovnik
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 29. září 2007 Udělení za přínosné zasahování do diskuzí a jejich obohacení novými poznatky.   Uděleno: 20. července 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 12. září 2008
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #2 kdy: Květen 21, 2007, 07:26:16 »
Já si myslím, že ta nafta se s tím tukem vůbec nesmísila. Podle mě ten tuk zůstal na povrchu hladiny a zabraňoval zmrznutí. Ale chtělo by to asi nějakýho chemikáře........................:-)
"пуля дура, штык молодěц!!!"

Werner Mölders

• Luftwaffe
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 9. března 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.    Uděleno: 9. března 2009
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #3 kdy: Květen 23, 2007, 06:11:57 »
Mě to taky připadá podivný, souhlasim s Bambim....ale v rusku je možný všechno.....

Já bych naftu v ruský zimě proředil benzínem :lol:
Ampulle !!!

Tommy[Nau]

• ČSR
  • Poručík
« Odpověď #4 kdy: Květen 23, 2007, 09:04:20 »
Citace: "pan.sup"
Hloupý není, ale je to nepravděpodobné- do nafty se přidávaly nemrznoucí směsi obdobné jako dnes

To každopádně přidávali ale skutečně si myslíš že jich měli Rusové před Moskvou v roce 1941 dostatek pro všechny své tanky? Nějak to ale řešit museli takže na tom možná něco málo pravdy bude i když to zní trochu zvláštně.
"Jen mrtví se dočkají konce války." Platón

pan.sup

• k.k. Landwehr
  • Oberstleutnant
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. listopadu 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 19. prosince 2008
« Odpověď #5 kdy: Květen 23, 2007, 09:31:23 »
Citace: "Tommy[Nau
"]
Citace: "pan.sup"

To každopádně přidávali ale skutečně si myslíš že jich měli Rusové před Moskvou v roce 1941 dostatek pro všechny své tanky? Nějak to ale řešit museli takže na tom možná něco málo pravdy bude i když to zní trochu zvláštně.

Měli dost po celou dobu války. Zítra se stavím u matky a zjistim sloučenuni (biochemik).

von.erzgebirge

• Wehrmacht
    Oberleutnant - nadporučík
  • Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 16. května 2009
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #6 kdy: Květen 23, 2007, 11:23:15 »
Koncem padesátých let, kdy žádné nemrznoucí směsy nebyly jsme na vojně lili do nafty petrolej a vzduchojemů líh.
Karel Kryl
A s hubou rozmlácenou dnes zůstali jsme němí,
ne, nejsme na kolenou - ryjeme držkou v zemi!

von.erzgebirge

• Wehrmacht
« Odpověď #7 kdy: Květen 24, 2007, 08:50:54 »
Citace
Vitulf"]Možná se tímhle dotazem docela hezky ztrapním, ale snad to přežiju. Před několika lety jsem se setkal s důchodcem, který v polovině 50. let pobýval v SSSR.

Také jsem se bavil z lidmi, kteří se vraceli do 50. let z ruska. Vzpomínám si, jak vyprávěli, že po zranění na východní frontě šli co by untauglich spolu s landwehrákama na západní frontu (odtantud je potom vydávali do ruského zajetí). V roce 44 přišlo k nim pár jednotek určených pro východní frontu a nedojít jim nafta (američani měli víc benzínu) tak je přes Ardeny (spojence) zahnali zpět do moře. Od té doby jsem se o to nezajímal, také se o tom nepsalo a dnešní tendenční články ... na ty mám svůj názor. Jak to vlastně bylo - bez propagandistických výlevů? :?:
Karel Kryl

pan.sup

• k.k. Landwehr
  • Oberstleutnant
« Odpověď #8 kdy: Květen 24, 2007, 08:59:42 »
Němci? Jaká nafta?

Peter Steindl

• Luftwaffe
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 12. května 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 12. května 2009
« Odpověď #9 kdy: Květen 24, 2007, 09:00:19 »
Citace: "von.erzgebirge"

Také jsem se bavil z lidmi, kteří se vraceli do 50. let z ruska. Vzpomínám si, jak vyprávěli, že po zranění na východní frontě šli co by untauglich spolu s landwehrákama na západní frontu (odtantud je potom vydávali do ruského zajetí).

Oni západní Spojenci vydávali Němce do SSSR? Já teda vím jenom o divizi Totenkopf, která byla vydána z Rakouska. No a pak samozřejmě východní dobrovolníci, ale to nebyli Němci. Nebo jsem váš příspěvek špatně pochopil?

PS: tenhle příspěvek se do sekce o tancích a SSSR moc nehodí.

Bambi

• Rudá armáda - RKKA
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 29. září 2007 Udělení za přínosné zasahování do diskuzí a jejich obohacení novými poznatky.   Uděleno: 20. července 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 12. září 2008
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #10 kdy: Květen 25, 2007, 07:45:41 »
Ačkoli patřím k těm ze starších až prastarších členů fóra, mám pocit, že kolega von.erzgebirge mi věkem o dost převyšuje..............!!! Pokud samozřejmě byl skutečně na vojně v padesátých letech - byl by asi první člověk ročníku cca 1930, co je na internetu a přispívá do nějakého fóra....:-) Pokud tomu tak skutečně je, myslím, že by nám mohl poskytnout spoustu informací, dosud netušených........

von.erzgebirge

• Wehrmacht
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #11 kdy: Květen 25, 2007, 09:16:57 »
pro Bambi:

Jem narozen na konci 30 let, v roce 39. Tomu, co jsem zažil nebo slyšel málo kdo věří. Vyprávějte dnes někomu, co zažil malej německej kluk po válce v čechách. To, že místo do školy jsme běhali po Ústí, škola byla pouze pro čechy. Nebo vyprávění těch ze sudet co sloužili u wehrmachtu i když asi své vyprávění upravovali.
Karel Kryl

Bambi

• Rudá armáda - RKKA
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #12 kdy: Květen 25, 2007, 10:16:52 »
Myslím, že pokud něco ze svých zážitků napíšete do fóra, mohl by to být opravdu velký přínos. Protože válka není jenom o tvaru poklopů PzIVC, ale hlavně o lidech.

A pokud jde o chování Čechů po válce, mám na to svůj názor.............my Češi jsme nejhorlivější revolucionáři přesně ve 12.01 hod. Bohužel.

stevosk

• k.k. Landwehr
  • Oberstleutnant
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 29. září 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 18. dubna 2008
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #13 kdy: Květen 25, 2007, 10:23:38 »
Ja som tiež asi jeden zo starších aj keď len z pohľadu internetovej komunity (29 rokov), ale kolega von.erzgebirge má moje sympatie. Inak u nás v rodnej dedine bolo viacero pametníkov 2. svetovej ako vojakov. Napr. jeden sused sa vrátil zo Stalingradského kotla peši (vždy spomínal ako našiel na poli zamrznutú kapustu a musel s ňou prežiť  počas 3 dní keď sa prakticky rozpadli línie maďarskej armády (naša obec hoci úplne slovenská padla pri viedenskej arbitráži Maďarsku, načo boli práve chlapi z tohto územia nasadzovaní do prvých línií a pod., napr z mimoriadne silného populačného ročníka 1922 kde odišlo z dediny na frontu 43 chlapov sa vrátili iba traja.) Ďalším bol náš školník na základnej škole ten slúžil od začiatku roku 1944 v ústupových bojoch. Ten mi popisoval ako mizerne vybavená maďarská pechota musela čeliť sovietskej presile. On sám obsluhoval protitankovú pušku a jediná taktika proti tankom T-34, ktorá bola ako tak využiteľná ale veľmi riskantná bolo odstrelenie pásu a znehybnenie tanku a následne ostreľovanie pechoty z krytej pozície. V prípade stiahnutia pechoty tank bol väčšinou opustený, alebo sa dokončil kumulatívnou náložou. Väčšinou to ale končilo ústupom maďarských jednotiek resp. výpomocou nemeckých jednotiek. A napokon brat mojej starej mamy si našťastie veľa bojov neužil, lebo dostal črevnú virózu a popri tom v bojovom nasadení čistý priestrel ramena. Takže od decembra 1944 strávil čas vo vojenskej nemocnici a v roku 1945 bol zajatý americkými jednotkami v Rakúsku. Na toto zajatie mal výborné spomienky, veď v tom čase bolo všeobecný nedostatok a oni dostávali v dennom prídele aj čokoládu.

Takže už sa teším na postrehy nášho kolegu von.erzgebirge.

PS: Bambi ty si asi právnik (aspoň podĺa niektorých tvojich príspevkov sa mi to zdá). Ak áno,tak už sme tu na fóre dvaja.
Jeho apoštolské veličenstvo František Jozef I z božej milosti cisár rakúsky, kráľ český a apoštolský kráľ uhorský Vás volá plniť si povinnosti voči rodine, vlasti a jeho veličenstvu v cisárskom a kráľovskom vojsku.

Peter Steindl

• Luftwaffe
Rybí tuk v naftě?
« Odpověď #14 kdy: Květen 25, 2007, 10:40:21 »
Citace: "stevosk"
Takže od decembra 1944 strávil čas vo vojenskej nemocnici a v roku 1945 bol zajatý americkými jednotkami v Rakúsku. Na toto zajatie mal výborné spomienky, veď v tom čase bolo všeobecný nedostatok a oni dostávali v dennom prídele aj čokoládu.

Já jsem si "cucák", ale podle rodinného vyprávění jsem o amerických lágrech v Rakousku slyšel něco jiného. Můj dědeček a strýc v jednom takovém byli. Strava nestála za nic, američtí strážní se k zajatcům chovali velmi hrubě, i když se jednalo o zajatecký tábor Heeru.  Byli tam většinou starci a mladíci. Americký důstojník stáhnul mému dědečkovi z ruky zlaté hodinky a se zřejmou radostí je rozdupal. A vůbec nejlepší na tom bylo, že zajatci museli spát ve studených květnových nocích ve stanech na holé zemi, protože v táboře byly tak skvělé podmínky, že Němci nedostali deky, takže spadané listí bylo velmi žádané. Můj strýc dostal na následky špatného zacházení zápal plic a zemřel tam. Bylo mu 18 let. Naštěstí byl dědeček v červenci 1945 propuštěn domů. Možná byli ti Američané tak hrubý proto, že ten zajatecký tábor se jmenoval Mauthausen, respektive jeden z jeho pobočních lágrů.