Autor Téma: T-35  (Přečteno 7205 krát)

jammeses

• Host
T-35
« kdy: Srpen 03, 2006, 09:18:56 »
Pevnost na pásech. Co si myslíte o tomto sovětském tanku?

fík

• Wehrmacht
    Major - major
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 15. června 2007
T-35
« Odpověď #1 kdy: Srpen 03, 2006, 09:52:50 »
hlavní výzbroj-----------76,2mm houfnice
podpůrná výzbroj-------dva 45mm kanony čtyři kulomety DT
váha---------------------45tun
délka--------------------9,72m
šířka--------------------3,2m
výška-------------------3,43m
rychlost na silnici------30km
dojezd na silnici--------150km
osádka------------------11 :!:

v každém případě zajímavý a kupodivu ne zas až tak ošklivý stroj. zajímalo by mě jestli v boji měl alespoň nějaký výsledek. myslím jako jestli se některému z 68 vyrobených kusů podařilo zničit nepřátelský cíl. Mohlo by se to stát vzhledem k robusnosti oproti německým tankům.I když hlavní přednost tohoto tanku prý bylo že němci chybně usoudili že rusáci neumí stavět tanky.
"Dobrovolníci k obsluze útočných děl vystoupit!"

"Život vojáka od útočného dělostřelectva je krátký, ale smysluplný."

Sepp Rössner

• Luftwaffe
  • Oberleutnant - nadporučík
Re: t-35
« Odpověď #2 kdy: Srpen 04, 2006, 10:11:53 »
Citace: jammeses
jo t-35 to byla teda pevnost na pásech

Nemohl by jsi sem dát nějaký obrázek ať všichni víme o co se jedná .
BTW ja to vim , ale ostatni mozna ne  :roll: .
"Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhé parchanty, aby padli za tu svou."
General G. C. Patton

marty

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
    • http://www.obrnenci.estranky.cz
T-35
« Odpověď #3 kdy: Srpen 04, 2006, 11:53:46 »
Tak tady něco, aby teda ti ,,ostatní'' věděly o co jde, ale myslím, že to ví každý :wink: :
hezké srovnání velikostí:

No a tady něco EXTRA: zajímavé 3D zpracování mnoha tanků včetně dobrých obrázků. Jsou tu nejen tanky, ale i letadla, polní děla, dvě uniformy, atd. opravdu koukněte na to...
http://gunpoint-3d.com/
,,Včera jsem se slavnostně vyčural do Mosely'' generál George Patton, hlášení pro ministerstvo války, prosinec 1944

marty

• Wehrmacht
T-35
« Odpověď #4 kdy: Srpen 04, 2006, 12:48:28 »
Hlavní zbraň měl 76,2 kanón Model 27/32, sekundární zbraně 2x45 kanón a 4x7,62 DT nebo 6x7,62 kulomet DT. Byl to jediný seriově vyráběný pětivěžový stroj v historii. Jeho schopnost pálit naráz na všechny strany, byla vykompenzována poruchovostí, neohrabaností a složitostí na opravu. Na svou velikost a váhu (52t) měl stroj neobyčejně slabý pancíř, od 11 do 30mm. Velice často zapadlé T-35 zatarasovaly cesty a zbržďovaly celé přesuny. Dalšími nevýhodami byl počet osádky, v plném stavu 9, to byl dvoj až tří násobek standartního počtu, další nevýhodou spolu s obrovskou spotřebou, byl fakt, že zapadlý stroj mohl vyprostit jen další T-35 (v pozdějších dobách typy KV).

Prvního bojového nasazení se stroj dočkal při protiútocích na operaci Barbarossa (prozíravě ho nenasadily ani při invazi do Polska, ani při Zimní válce s Finskem). Nasazení dopadlo totálním krachem, stroje tak nebyly nasazovány a v tichosti dosloužily.
,,Včera jsem se slavnostně vyčural do Mosely'' generál George Patton, hlášení pro ministerstvo války, prosinec 1944

fík

• Wehrmacht
    Major - major
T-35
« Odpověď #5 kdy: Srpen 04, 2006, 02:28:18 »
Z mejch zdrojů byla posádka 11 mužů a váha (bojová) 45 tun. A rusko finské války se zůčastnil. Podle mých zdrojů ovšem.

jammeses

• Host
T-35
« Odpověď #6 kdy: Srpen 04, 2006, 03:24:01 »
tady jsou nějahý obrázky

Peter

• Wehrmacht
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 23. prosince 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. července 2007 Za zásluhy o rozvoj fóra. Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 16. července 2008
T-35
« Odpověď #7 kdy: Srpen 04, 2006, 03:37:53 »
Co se tyce poctu clenu posadky tak jsem prave nasel, ze osadku tvorilo 10muzu (to jsem vam moc nepomohl co :)  ) + dalsi dva, kteri tank doprovazely..?..

podrobnosti o osadce zde :

http://www.battlefield.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=90&Itemid=50&lang=en

je to velmi zajimave cteni, nedokazu si dost dobre predstavit jak vypadala spoluprace vsech clenu posadky pri boji. O tom jak psal marty, o tom moc nevim,ale nasel jsem velmi zajimavy obrazek a jeho popisek :

T-35A cestou na frontu. Moskevska oblast  22.10.1941

z toho by se dalo usuzovat, ze by bylo teoreticky mozne jeho nasazeni pred Moskvou.

Standartni sovetska kamuflaz konce 30.let
"Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen. "

Sepp Rössner

• Luftwaffe
  • Oberleutnant - nadporučík
T-35
« Odpověď #8 kdy: Srpen 04, 2006, 10:48:38 »
Citace: "jammeses"
porouchat se musel fakt často a opravovat tenhle to už není vůbec žádná sranda :?  :lol:  :wink:

Proc myslis ze by se opravoval spatne ? Kdyz mas dost nahradnich dilu , tak v poho.

Nejhorsi asi bude ho odtahnout do opravny ( a nebo aspon z cesty ).
"Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhé parchanty, aby padli za tu svou."
General G. C. Patton

fík

• Wehrmacht
    Major - major
T-35
« Odpověď #9 kdy: Srpen 06, 2006, 02:49:34 »
Marty psal že se mohli tahat jen navzájem nebo KVčkama. 45tun neni tak moc na to jak vypadal. Špatně se ovládal a posádka se dorozumívala pomocí vnitřního telefonu. Velitel s toho musel zjančit. Bojoval i pod Moskvou a němci jeden odvezli do Německa na testy a dalších pár ukořistili. Podle mých zdrojů byli i tací kteří tvrdili že kanony namířené dozadu měli bránit vzpouře v zadních řadách. Měl se pohybovat na čele útoku a podporovat lehké tanky.

marty

• Wehrmacht
T-35
« Odpověď #10 kdy: Srpen 06, 2006, 06:17:35 »
Já čerpal z knihy: Ivo Pejčoch a Svatopluk Spurný: Obrněná technika 4. SSSR 1919-1945 (2. část). nakladatelství Ares. Pokud se vám něco nelíbí, obraťte se s tím na pány Pejčocha a Spurného. Posádka je tedy opravdu 11 mužů, údaj 9 mužů byl minimální počet osádky nutné pro uvedení stroje do chodu, no do bojeschopného stavu. Jinak první nasazení tanku T-34 jsem všude našel datované na červen-červenec 1941, odpovídá to Moskevské oblasti, ale na zimní válku bych moc nevsázel, ta skončila v březnu 1940.

fíku, malá technická, pořád narážim na fakt: váha 50-52t, v něčem se asi nikdy neshodneme :lol:

Peter

• Wehrmacht
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 23. prosince 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. července 2007 Za zásluhy o rozvoj fóra. Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 16. července 2008
T-35
« Odpověď #11 kdy: Srpen 06, 2006, 07:00:23 »
Citace: "marty"
Já čerpal z knihy: Ivo Pejčoch a Svatopluk Spurný: Obrněná technika 4. SSSR 1919-1945 (2. část). nakladatelství Ares. Pokud se vám něco nelíbí, obraťte se s tím na pány Pejčocha a Spurného. Posádka je tedy opravdu 11 mužů, údaj 9 mužů byl minimální počet osádky nutné pro uvedení stroje do chodu, no do bojeschopného stavu. Jinak první nasazení tanku T-34 jsem všude našel datované na červen-červenec 1941, odpovídá to Moskevské oblasti, ale na zimní válku bych moc nevsázel, ta skončila v březnu 1940.

fíku, malá technická, pořád narážim na fakt: váha 50-52t, v něčem se asi nikdy neshodneme :lol:

No ja cerpal z vyse uvedeneho odkazu, kde jsou krasne rozepsane i ulohy jednotlivych clenu osadky apod. No mame tu 3 varianty 9,10 a 11 clenu. Verim, ze se prida nekdo kdo podpori jedno z techto tvrzeni. Ale je stejne zajimave jak se ruzna literatura rozchazi v teto informaci. Setkal jsem se, ze se ruzne prameny lisy v detailech, napr. delka, apod. ale zrovna pocet clenu posadky to je uz docela dulezita informace  :) Jinak o hmotnosti se zminovany odkaz nezminuje :) Pro uplnost zde jsem cerpal ja :

http://www.battlefield.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=90&Itemid=50&lang=en

fík

• Wehrmacht
    Major - major
T-35
« Odpověď #12 kdy: Srpen 07, 2006, 12:54:25 »
Můj pramen je kniha Tanky a obrněná vozidla -druhá světová válka od Jima Winchestera, ale tadle knížka vypadá spíš jako dětská čítanka než odborná publikace. Velký obrázek tanku v neexistujících kamuflážích(šedý Elefant s Zimmeritem) a krátký text se základníma informacema a historií vozidla a technické parametry. Ja se s tebou nechci hadat Marty ale to že se údaje o věcech liší je pravda tak když napíše každej ten svůj tak je můžeme porovnat. Třeba ta posádka. Fuj už sem se lekl že devět mužů jen na to aby se pohnul..... Ale na bojeschopnost to jo. Ale na pětivěžovej tank je 9 málo to bych typoval spíš na t-28. To samý mejch 45 tun proti tvejm 52 :!: . To už je dost velkej rozdíl. No třeba se někdo fakt přidá a uvidíme.

A to o těch kanónech mířících dozadu je dost směšný ale v bolševickym rusku bylo možný všechno :P  co myslíte :?:

marty

• Wehrmacht
T-35
« Odpověď #13 kdy: Srpen 07, 2006, 10:38:34 »
nn, fíku, rozhodně se nehádáme, teda já s tebou určitě ne. Beru to jako příjemnou debatu, protože, kdyby sme se shodly na parametrech, nasazení, atd. byla by to nuda, takhle si společně povídáme a navzájem si sdělujeme nové informace. Je to lepší než, když sem někdo zkopíruje technická data a tečka.

Myslím, že v osádce jsme se už shodli = 11. Můj údaj 9 mužů byl minimální počet pro uvedení stroje do bojeschopného stavu, plný počet je 11 členů osádky. S tou váhou pořád nevím, všude se setkávám s 50-52t. Ale 45t je taky možné, takže... ...příspívejte, hledejte a porovnávejte :wink:

K těm kanónum vzadu, no myslím, že to bylo jen aby mohl pálit na všechny strany stejně. To by pak mohl někdo říct, že kulomet zezadu na veži IS-2 je taky proti dezertérům :?  :wink:

Peter

• Wehrmacht
T-35
« Odpověď #14 kdy: Srpen 08, 2006, 06:49:31 »
mel bych dalsi postreh do nasi debaty. Zrovna mam rozectenou knizku "Pancerovy granatnici" od Jamese Lucase. Knizka docela ujde, ale proc to pisu. Vcera jsem se tam docetl nasledujici (omluvte, ze veta bude vytrzena z kontextu) :

V zajmu pravdy, je treba uvest, ze z celkoveho poctu 890 ruskych tanku zasazenych do bitvy o Moskvu bylo i nekolik desitek zastaralych tezkych tanku T-35, s kterym se nemci potkali jiz v cervenci, jimiz disponovaly prisunute sibirske divize,......

Takze tento uryvek potvrzuje Martyho tvzeni, ze T-35 byly pouzity v zacatcich operace Barbarossa a fikovo tvrzeni, ze bojovaly i pred Moskvou koncem roku 1941.

ted jeste si srovnat ten pocet clenu posadky a hmotnost :)