Autor Téma: těžký tank T-28 (USA)  (Přečteno 6797 krát)

Tiny

• Luftwaffe
  • Leutnant - poručík
Re: těžký tank T-28 (USA)
« Odpověď #30 kdy: Listopad 28, 2011, 03:11:56 »
Alpskou pevnost? Jistě, 95 tunový krám, který sotva jede po silnici bude ideální při použití v horském terénu...Jinak k tomu P-1000 - škoda, že nevyrobili aspoň jeden, byl by to hezký exponát v muzeu. Jenže v praxi - nejen jeho výroba, ale především údržba a udržování v bojových podmínkách by byla hrozně nákladná. Nejdřív bys to musel vyrobit - to stojí nějakou energii, potřebuješ spoustu oceli, legovacích prvků, výrobní linky, haly, lidi, čas, jejich úsilí. Nemluvě o tom, že bys tím omezil výrobu třeba ponorek, protože na výrobu takovýho bastla potřebuješ snad jedině loděnice. Až ho vyrobíš, nastává problém s devastací silnic, kamkoliv se jen hne a s přepravou (napadají mě snad jen 2 vlaky vedle sebe a né jen ledajaký vlaky, ale speciální, mnohonápravový 40 metrů dlouhý vagony - výroba takových vlaků = další zdroje a čas navíc), ty vlaky by něco taky žraly. Když už to teda dopravíš na východní frontu, zjistíš, že potřebuješ logistický zajištění jako prase (dodávky munice a hlavně paliva), k tomu mechaniky, nějaký opravárenský haly atd...I když to máš, tak se ti monstrum v ruských mokřadách ponoří i s těma svýma 3,5 metru pásama 4 metry pod zem - čím vytáhneš na frontě z bahna 1000 tun? Nemluvě o odporu toho bahna, to musíš tahat rovnou tak 2000 tun...Dále tu máme letectvo atd. atd. Uplatnil by se max. jako pojízdný ostřelovač pevností a měst, ale určitě né jako tank. Ale nasazení v takové bitvě u Kursku ve větším množství by na Rusy určitě dobrej dojem neudělalo, aspoň by to mohlo zamačkávat pásama T-34ky do stepi, když už nic :D
Teplé pivo je horší, než-li studená Němka!

leon IV.

• ČSR
  • Rotný
« Odpověď #31 kdy: Listopad 28, 2011, 04:25:51 »
Jo ten by mu bohatě stačil a oni mu strčili takovýho chcípáka. V tom to měli němci vymakaný, alepon věděli co použít za motor :D :D
Smrt jednotlivce je tragédie, smrt miliónů je statistika.
Josif Vissarionovič Džugašvili (Stalin)

Petrz

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #32 kdy: Listopad 29, 2011, 04:46:11 »
No nějak nechápu proč by měl být teto stroj  megalomanský. Měl přibližně stejnou boční a čelní siluetu jako JagdPanther, tedy co do plochy, čelně byl širší a nižší bočně delší  a nižší (po střechu měl cca. 2 metry tedy zhruba jako SU-100, oproti JagdPantherovy s cca. 2,6 metry viz. obr),což je z hlediska poměru obestavěný prostor / hmotnost jedině plus,

Měl vynikající balistické tvarování=určité zvýšení odolnosti bez negativního nárůstu hmotnosti.
Jedinou oblastí,kde sudičkám tohoto stroje trochu ujela ruka je síla pancíře =ta byla podle mne trochu přehnaná, nicméně pro účel stroje pochopitelná.
Co se týká výkonu motoru=ten měl 500koní při 2600 otáčkách což je sice vzhledem k hmotnosti 86 (metrických)tun (ne tedy 100 nebo 95) trochu málo, nicméně malá max. rychlost naznačuje velmi lehké zpřevodování (čím lehčí tím větší tažná síla), takže ačkoli maximální rychlost je ubohá, akcelerace a manévrovací schopnosti mohly být ucházející.

Je přežití na úkor slabších projevem síly, nebo slabosti ? Fakt, že tato společnost se přiklání k prvému a je založena na názoru, že zneužívání slabších je v pořádku a v souladu s lidskou přirozeností, popírá ty nejušlechtilejší a nejsilnější vlastnosti člověka- soucit, ochotu pomáhat a sdílet.

rase

• Francouzská cizinecká legie
  • Lieutenant-colonel
    • rasedesign
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. listopadu 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 23. prosince 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 8. prosince 2008
« Odpověď #33 kdy: Listopad 29, 2011, 06:02:55 »
No když se tak koukám na porovnání bokorysů, nemůžu se zbavit dojmu, že je tpo velice podobný stroj prvního vývojového článku k Abramsu (myšleno konkrétně stroj MBT-70). Více k MBT-70 naleznete zde: http://www.panzernet.net/php/index.php?topic=3693.0 (článek od Tonyho).
V novém světle mi totiž T-28 připadá jako poměrně zdařilá konstrukce a spíš než jako ničitel opevnění, bych jej viděl jako poněkud těžší, MBT (hlavní bojový tank v překladu), nebo přesněj, kvůli absenci otočné věže, jako stíhač tank. Silueta je nízká slabinou byl samozřejmě motor, se kterými byl ve čtyřicátých letech všeobecný problém. Vzhledem mi T-28 pasuje spíš než do konce 40. let, pasuje do let šedesátých. S plynovou turbínou (pohon jako třeba u zmíněného Abramse) by mu to přeci jen slušelo. Původně sem T-28 kritizoval, jelikož sem si myslel, že je to velké neohrabané monstrum, tak se mu teď veřejně omlouvám  :D

MBT-70
"Prasata! Chcete snad žít věčně?!" Fridrich Veliký, král pruský, v bitvě u Leuthenu, 1757

leon IV.

• ČSR
  • Rotný
« Odpověď #34 kdy: Listopad 29, 2011, 06:41:49 »
To jo největší nevýhodou byl jeho motor, a možná i to že byl dost "rozhlehlý" takže se asi těžko dostával na železniční vagony. Jinak oproti německým obludám je to docela slušné, teda až na ten motor.
Smrt jednotlivce je tragédie, smrt miliónů je statistika.
Josif Vissarionovič Džugašvili (Stalin)

Petrz

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #35 kdy: Prosinec 01, 2011, 07:41:28 »
Rase: Já mám z T-28 podobný dojem, též na mne působí moderně . Jak pojetím výzbroje, tak celkovými proporcemi ,nízkou siluetou mi též sedí spíš do 60-70 let. I síla pancíře tomu odpovídá (300mm měl čelně např. Cheftain). Motor ovšem ne to je pravda, chtělo by to aspoň 800 koní. Nebo ubrat na pancéřování, neboť jak jsem z některých stránek (snad) vyrozuměl, jen představný pancíř kryjící pásy měl sílu 100mm(!),pro srovnání abrams má v  boční části korby představný pancíř o síle 70mm (a samotný pancíř boků korby pak pouze kolem 35mm), takže se dá tvrdit že proti heat munici byl tento stroj bočně chráněn lépe než kdejaký tank 3 generace.
Je přežití na úkor slabších projevem síly, nebo slabosti ? Fakt, že tato společnost se přiklání k prvému a je založena na názoru, že zneužívání slabších je v pořádku a v souladu s lidskou přirozeností, popírá ty nejušlechtilejší a nejsilnější vlastnosti člověka- soucit, ochotu pomáhat a sdílet.