Autor Téma: Největší tankové bitvy  (Přečteno 1253 krát)

jugen

• Wehrmacht
    Oberleutnant - nadporučík
Re: Největší tankové bitvy
« Odpověď #15 kdy: Leden 12, 2012, 06:28:46 »
Veteránov zas tak  málo nie je ale ako zistíš že nejaký Ivan X alebo Hans Y bojovali v druhej sv. a ešte stále žije?Aj keby si to zistil musíš  za ním  pravdepodobne prísť (to že musíš vycestovať do zahraničia,vedieť jazyk akým budete spolu komunikovať je tiež dosť podstatné) a vôbec sa sním  dohodnúť atď...Taktiež dohodnúť sa sním na jeho výpovedi  nebude len tak lebo dosť veteránov odmieta rozprávať o svojich zážitkoch.

von.erzgebirge

• Wehrmacht
  • Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 16. května 2009
« Odpověď #16 kdy: Leden 12, 2012, 09:59:01 »
Kanadský seriál "Největší tankové bitvy" - Bitva u Kurtska my tak nějak připomíná pimprdlovou komedii z dětství. Nic nového se člověk nedověděl a sledovat tento nesmysl jen kůli počítačové grafice, na to si najdu jiný film.
Každý má svůj názor, nikomu ho neberu, ale mě se více o výše zmíněném tématu líbila "Bitva u Kurtska" z Ruské produkce VVV.
Karel Kryl
A s hubou rozmlácenou dnes zůstali jsme němí,
ne, nejsme na kolenou - ryjeme držkou v zemi!

Josef CETH

• RAF
  • Warrant Officer
« Odpověď #17 kdy: Leden 14, 2012, 02:42:19 »
Souhlasím s von.erzgebirgem, myslím že to není zrovna šťastně provedeno, stačí si dát do googlu kursk 1943 a uvidíte mnohem zajímavější obrázky a ještě se něco dozvíte...
Páteř snadno křupne, když se na ní dupne...

T-35

• Wehrmacht
    Unterfeldwebel - rotný
« Odpověď #18 kdy: Leden 26, 2012, 04:16:39 »
Viděl jsem zatím 2 díly a moc velkou chut sledovat další nemám. Skutečně to opakování scén se nedá - co 10 minut jakoby se dokument sekl a následně bylo třeba jej dát o několik minut zpět. Vypadá to jakoby to dělali pro sklerotiky.
A mimo to by se k tomu hodil jiný název; když vidím Největší tankové bitvy představím si že se dozvím něco o bitvě a ne jen o zážitcích pár lidí. Na takové vzpomínky se mohli těch lidí zeptat i z menších bitev, nejen z těch největších

zelezny kriz

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
« Odpověď #19 kdy: Leden 26, 2012, 05:43:22 »
Vidíš a já s Tebou také sdílím názor, že to není nic moc, ale pro mne je nejcennější právě výpověď přímého účastníka..Protože historici jsou v zajetí faktů, zpráv a vkládají do toho svoje pocity a názory..Přímý účastník samozřejmě  že nepokryje celou bitvu, ale má důležité postřehy, které nějaký pisálek s nohama v teple neobsáhne a nevyčte z žádných faktů..Už jen z toho důvodo, že zpravy z bojiště ze štábů od různých jednotek /o zprávách pro Hitlera nebo Stalina nemluvě/ jsou nepřesné a mnohdy záměrně zkreslené. Za to zpráva- jeli jsme z bodu A do bodu B a stalo se to a to je většinou fakt.., možná trochu zkreslený věkem účastníka. ;)

RavenFCB

• ČSR
  • Desátník
  • Divize Ostrava
« Odpověď #20 kdy: Leden 26, 2012, 06:28:10 »
Taky to sleduji jen díky přímým výpovědím veteránů. Nejlepší byl jeden rus když v díle o Kursku vyprávěl "tak jsme ty nacistické ďábly postřílely a už nikdy nezaútočili na naši milovanou zem!"  :D

Burko

• Francouzská cizinecká legie
  • Légionnaire 1ère classe
« Odpověď #21 kdy: Leden 26, 2012, 08:00:15 »
Na tomto seriáli ma zaujala akurát počítačová grafika, pretože detailnosť informácií o samotných bitkách je skôr pre ľudí, ktorí o nich nepočuli vôbec alebo veľmi málo.
To je bohužial trend velkej väčšiny dokumentov západnej produkcie, ktoré sú vysielané na Spektrume alebo Discovery. Človek má pri týchto dokumentoch pocit, že sa na východe odohrala len bitka pri Stalingrade, Kursku, potom dlho nič a zrazu boli Sovieti v Berlíne  ;D zdá sa mi, že tieto nové dokumenty sú hlavne robené tak populárne a laicky. Do pozornosti by som skorej dal britský cyklus dokumentov s názvom Svět ve válce natočený niekedy v 70. rokoch...podla mňa najlepšia séria dokumenty čo bola doteraz vytvorená (napr. tu vystupujú aj hostia ako Speer, britskí politici ako Eden, americký generál Mark Clark atď)

jugen

• Wehrmacht
« Odpověď #22 kdy: Únor 21, 2012, 09:28:52 »
Dnes som zhliadol 3 diely na internete a musím povedať že okrem grafického spracovania tam nie je nič nové.Taktiež mi prišlo ako keby všade boli len tigre a panthere plus raz začas nejaká osemdesiat osmička  ::) .Taktiež je najkrajšie keď dopodrobna povedia nemecké straty (prídu mi nadhodnotené kedže som čítal niečo  iné) a tie spojenecké mi prídu práve že podhodnotené alebo neúplné.Nechcem tvrdiť že to čom čítal bolo to správne alebo že jedine tie údaje boli dokonalé ale straty 40 000 Nemcov  vs 8 000 Kanaďanov mi prídu trochu divné  ...

Dandy.DG.

• ČSR
  • Podporučík
    • http://www.obecprlov.cz/
« Odpověď #23 kdy: Únor 22, 2012, 09:26:43 »
Taky se mi to nezdálo, ještě když si vezmeš v úvahu jak ten kanadský tankista popisoval pěšáky jak padali jeden po druhém a stejně se nemohli přes ten průsek dlouho dostat. Nejsem nějaký germanofil, ale bylo tam vidět o kolik byli němci zkušenější, například, když si ty Kanaďany navedli na ten železniční násep a jednoho po druhém je ničily 88 a Tygry.
DANDY D.G

Dandy.DG.

• ČSR
  • Podporučík
    • http://www.obecprlov.cz/
« Odpověď #24 kdy: Únor 22, 2012, 09:33:32 »
Na tomto seriáli ma zaujala akurát počítačová grafika, pretože detailnosť informácií o samotných bitkách je skôr pre ľudí, ktorí o nich nepočuli vôbec alebo veľmi málo.
To je bohužial trend velkej väčšiny dokumentov západnej produkcie, ktoré sú vysielané na Spektrume alebo Discovery. Človek má pri týchto dokumentoch pocit, že sa na východe odohrala len bitka pri Stalingrade, Kursku, potom dlho nič a zrazu boli Sovieti v Berlíne  ;D zdá sa mi, že tieto nové dokumenty sú hlavne robené tak populárne a laicky. Do pozornosti by som skorej dal britský cyklus dokumentov s názvom Svět ve válce natočený niekedy v 70. rokoch...podla mňa najlepšia séria dokumenty čo bola doteraz vytvorená (napr. tu vystupujú aj hostia ako Speer, britskí politici ako Eden, americký generál Mark Clark atď)
Naprosto souhlasím, ještě je celkem ucházející americko - ruský dokument Velká vlastenecká válka s Burtem Lancasterem jako průvodcem, kupodivu také ze 70 let, kdy se na chvíli politická situace vylepšila, je tam celý průběh a celkem dobře historicky popsaný s komentáři žijících velitelů Rudé armády, taky je tam cíti tochu cenzura ale jinak to ujde.

(poslední věta smazána  ::) ) *T*
DANDY D.G