Autor Téma: P51-mustang ve službách třetí říše  (Přečteno 2306 krát)

Erich

• Wehrmacht
    Obergefreiter - desátník
P51-mustang ve službách třetí říše
« kdy: Září 29, 2010, 07:02:15 »
Během koukání na jeden dokument jsem zjistil,že němci ukořistili několik letounů P51 a používali je k infiltraci do amerických formací.Zajímalo by mě zda němci provedly např. nějakou operaci jako při ofenzívě v Ardenách když použily ukořistěnou americkou bojovou techniku.

Sláma

• Čestný moderator
  • Group Captain
Re: P51-mustang ve službách třetí říše
« Odpověď #1 kdy: Listopad 07, 2010, 11:19:52 »
Erichu, prosím tě, oprav hrubky ve svém psaní..
Němci ukořistili a používali.....
Ach jo...

Používané P-51 mustang byly používány pouze u Eprobuskommanda, tedy ke zkoušení a prověření letových schopností daného stroje. Pokud by je chtěli používat bojově, neměli náboje, náhradní díly, piloti nebyli na ně dostatečně vycvičeni, atd. Nehledě na to, že by se asi na ně velice rychle vrhli stíhači Luftwaffe nebo baterie osmaosmdesátek by je rozstřílela na hadry. Boje ve vzduchu se s kořistními stroji nevedly na žádné frontě v průběhu WWII.

bubák

• Host
« Odpověď #2 kdy: Listopad 07, 2010, 11:47:10 »
Četl jsem něco podobného o B-17. Bohužel si už nepamatuju zdroj a ani o čem to vlastně bylo. Tedy něco o tom, jak němci zalétávali kořitními B-17 do bombardovacích svazů.

Joe CSC

• RAF
  • Corporal
    • Czech Spitfire Club
« Odpověď #3 kdy: Listopad 08, 2010, 12:20:36 »
O zkoušení kořistních letadel je celkem zajímavá knížka
Hans-Werner Lerche: Na cizích křídlech.

Info např. tady: http://www.beletrie.eu/knihy/na-cizich-kridlech.html.

poviedkar

• Luftwaffe
  • Oberleutnant - nadporučík
« Odpověď #4 kdy: Listopad 08, 2010, 12:55:44 »
Tie B-17 mala v kompetencii a držbe špeciálna eskadra KG 200. Používali ich na zisťovanie systému bombardovacích zväzov operujúcich nad Nemeckom.
Spojenci čoskoro prišli na tento podfuk a piloti bombardérov dostali popis nemeckých koristníckych B-17.
Du stirbst. Besitz stirbt. Die Sippen sterben.
Der einzig lebt - wir wissen es Der Toten Tatenruhm. (Metro 2033)

zelezny kriz

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
« Odpověď #5 kdy: Listopad 08, 2010, 01:56:06 »
V té bezvadné knize Na cizích křídlech mne zarazilo, kolik havárií bylo kvůli tomu, že italská letadla měla plyn obráceně....U jízdy na silnici vlevo nebo vpravo to pochopím, ale nesjednocené ovládání  plynu ? :(

Sláma

• Čestný moderator
  • Group Captain
« Odpověď #6 kdy: Listopad 08, 2010, 08:58:21 »
Ono to zase tak jednoduché není, používat ovládání motoru naopak.... V sekci o čs.letcích jsem již o tom psal, že bylo mnoho havárií našich letců, než si zvykli na obrácené ovládání plynu u RAF. Francouzi, ale také naše Avie to měli přesně naopak.
Velké problémy též dělá kalibrace výškoměrů ve feetech anebo metrech, kalibrace rychloměrů a jejich jednotek a také umělý horizont. Letouny ruské, nebo sovětské výroby, mají pohled  " ze země na letadlo" a tzv. západní technika má filisofii pohledu  "z letadla na zemi". Logika ovládání systémů letadel má dodnes své rozdíly a je zde snaha dopravců a pilotních asociací co nejvíce sesouhlasit jednotnost ovládání letadel.... Potom se také může stát, že na světě budou létat letadla jenom jednoho výrobce....
Létat s letadlem není totéž, jako jezdit s autem!!!!
Třetí dimenze prostoru je pro člověka ze zemé neobvyklá. A proto ty problémy. Kdo nezkusil, neuvěří.....

Erich

• Wehrmacht
    Obergefreiter - desátník
« Odpověď #7 kdy: Listopad 19, 2010, 09:29:49 »
Ja videl jak jeden americky pilot rikal,ze na horizontu videl letadlo,ale vahal se strelbou nakonec zjistil,ze letoun ma podobu p51.Kdyz se chtel zaradit vedle neho zjistil,ze ma na kridlech cerne krize.

Matouš

• Wehrmacht
    Obergefreiter - desátník
« Odpověď #8 kdy: Únor 06, 2011, 01:46:24 »
P. W. Stahl ve své knize tajná eskadra kg 200 píše, že měli těch b-17 několik a taky  nějaký liberatory (přesný počet nevim) a létali s nimi i na různé špionské akce. Po válce je spojenci nařkli, že s ukořistěnými  b-17 létali s jejich výsostnými znaky, ale jsou fotky, že to není pravda. Ale prý že britové létali s ukořistěnými letadli němvů s jejich značením.... i když nevím, jestli se dá Stahlovi věřit.

Erich

• Wehrmacht
    Obergefreiter - desátník
« Odpověď #9 kdy: Únor 06, 2011, 10:28:17 »
Někde jsem četl,že němci s ukořistěným britským letounem mosquito provedly průzkumné lety nad Británií a tak byl výsledek mnoha cenných map.Letouny jako B-17,C47 a B-24 byly použity k výsadkům za nepřátelskou linií.

poviedkar

• Luftwaffe
  • Oberleutnant - nadporučík
« Odpověď #10 kdy: Únor 07, 2011, 07:40:25 »
No u Stahla som zatiaľ neobjavil žiadne nepresnosti a v inej knihe Tajná eskadra KG 200 som tiež čítal že Nemci na ukaristených lietadlách používali vlastné výsostné znaky. Ale boli poväčšinou veľmi malé aby neboli nápadné. B-17 používali na vysadzovanie vlastných špiónov za frontovou líniou na západe aj na východe. Nemci svoje B-17 označovali ako Do 200. Také lietadlo samozrejme nikdy neexistovalo. Neskôr vám sem hodím presné počty lietadiel.
Du stirbst. Besitz stirbt. Die Sippen sterben.
Der einzig lebt - wir wissen es Der Toten Tatenruhm. (Metro 2033)

Erich

• Wehrmacht
    Obergefreiter - desátník
« Odpověď #11 kdy: Únor 07, 2011, 07:44:27 »
Donkonce jsem četl o jednom němci co létal se Spitfirem a dělal hloubkovy lety nad Anglií a fotil zakladny zvlastniho urceni.

Ssgt.Vais

• US ARMY
  • Captain
« Odpověď #12 kdy: Únor 07, 2011, 10:02:29 »
Kde se ten hoch flákal 5.6. 1944??
Vietnam War Fan

Erich

• Wehrmacht
    Obergefreiter - desátník
« Odpověď #13 kdy: Únor 08, 2011, 06:33:33 »
Tak to opravdu nevím,protože jsem to našel v jednom článku o Spitfiru u němců.Data jsem nenašel v pozdější části války asi už nad Anglii nelétal,protože z letišt dál na východ by nad Anglii doletěl,ale zpátky asi už ne.A od roku 1944 se,ale na průzkum nad Anglií používal proudový letoun Arado 234 bylo to rychlejší a pokud už byl  letoun odhalen dostal se pryč dříve než by ho ohrozil nejaký stíhač.

Tempik

• RAF
  • Flight Sergeant
« Odpověď #14 kdy: Únor 08, 2011, 06:48:52 »
5.6. 1944 to měl nad anglii stejně daleko, jak 1.10. 1941.
Proudová Arada začla létat až na přelomu let 44 a 45.