Autor Téma: bojové obrněné transportéry pěchoty typové řady BTR (Sovětský svaz/ Rusko)  (Přečteno 6672 krát)

goshawk

• Slovenská armáda
  • Slobodník
  • ...cesta do pekla je dláždená dobrými skutkami...
...všimnite si snímku -"bojový oddíl BTR 90"v tejto diskuzii. Rusi dali sedačky pre roj zavesené na bočnú vnútornu stenu, pričom nie sú spojené s podlahou...to je zrejme kvôli protitankovým mínam. Mám vedomosť, že práve sedačka vodiča tanku  "postavená" na pantografových výškovo nastaviteľných držiakov  v Afgáne lámala vodičom väzy, keď tank našiel na protitankovú mínu a náraz prenesený cez  spodný pancier a cez "Ixká" sedačky vymrštil  vodiča hlavou oproti hornému pancieru, resp. príklopu vodiča... a bolo "vymalováno". Sovieti sa "zastrájali", že sedačky už budú vešať na strop horného pancieru korby, počnúc od neviem ktorej série T-72 by to malo tak byť.

TonyHazard

• Administrator
  • Kvalitními příspěvky podporuj fórum Panzernet!
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 30. června 2009
...... a bolo "vymalováno". Sovieti sa "zastrájali", že sedačky už budú vešať na strop horného pancieru korby, počnúc od neviem ktorej série T-72 by to malo tak byť.
Mám takový dojem, že to bylo od verze T-72M (Objekt 172M-E3), kde řidič obdržel nový typ sedačky.
Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!

goshawk

• Slovenská armáda
  • Slobodník
  • ...cesta do pekla je dláždená dobrými skutkami...
...ano videl som ich v T-72, ale neviem povedať, či boli aj v "rusiankach" - to bola čs. prezývka pre najstaršie verzie T-72, ktoré ešte nemali laserový diaľkomer, ale mali iba stereoskopický optický merač diaľky (bolo ich poznať, že mali  2 kryté hranoly po oboch stranách veže). Rusianky boli preto, lebo boli dodané zo sovietskej výroby do Československa, ostatné tanky v našej armáde boli vyrobené v Martine a už mali laserový zameriavač. Vojaci v Martine volali T-72 "bábovkami" pre ich omnoho lepšie jazdné vlastnosti oproti T-55/54, ktoré volali "Hajtra".