Autor Téma: Lt vz. 38 (ČSR)  (Přečteno 28570 krát)

zelezny kriz

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
Re: Lt vz. 38 (ČSR)
« Odpověď #210 kdy: Prosinec 15, 2011, 09:23:06 »
Tohle  mne také udivilo, nýtovaný spoj  má také své výhody, např. má určitou pružnost, teď jde o to, zda to je výhoda..

GREIF

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #211 kdy: Prosinec 16, 2011, 01:05:19 »
To se mi nějak nezdá,většinou deformace nýtového spoje probíhá na střih a při takovém zásahu aby došlo ke střihu si myslim že už to bylo osádce jedno.A co se deformace na tah týče,např.při zásahu z boku nějak přesně mezi plechy tak ten nýt většinou zůstává na plechu protože je do nějtak peuně (zapresovanej) že normálně ani nevypadne.
Co nás učily ve škole nýtování tak jsme do otvorů o prum.10mm dávaly žhavý nýt také prum.10mm a vlivem teploty byl nýt vždy o chlup větší tak tam šel dost hůř a po roznýtování to byl spoj pevnější jak šroubový.
Pak jsme spoje zase rozebíraly a po pravdě to bylo lepší odvrtat protože vytlouct to nikdy nešlo a když šlo tak sme měly za 5 protože spoj nebyl dostaečne pevný.Toť jen trocha mé praxe,proto se mi nezdá že by nýty létyly po tanku a ohrožovaly osádku.
Jestli někdo z Vás bere inspiraci ve filmech o ponorkách tak na rovinu je to hloupost,nýty se tam stříhají,to je pravda ale nelétají po ponorce :) a jestly tomu nevěříte tak si sežeňte učebnici mechaniky a nebo se optejte nějakého fyzikáře ;)

leon IV.

• ČSR
  • Rotný
« Odpověď #212 kdy: Prosinec 16, 2011, 04:05:31 »
Ja taky studuju mechaniku a můžu potvrdit, že nýty jsou namáhány na střih, a měli by na tah pevnější než svařování. A řekl bych že síla potřebná k tomu aby nýty létali po tanku udělaný nějakým dělem tak by to ta věž tanku nepřežila.
Smrt jednotlivce je tragédie, smrt miliónů je statistika.
Josif Vissarionovič Džugašvili (Stalin)

GREIF

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #213 kdy: Prosinec 16, 2011, 04:20:45 »
No,já bych řek.... a zrovna Lt.38 je nýtován nýty prum.16mm,soudím podle hlavy nýtu který má 24mm a když vezmem v potas že z boku věže je jich cca 50ks tak se mi to zdá nemožné aby průpalná střela takovýto spoj nějak poškodila.

RainBowPolux

• Wehrmacht
    Obergefreiter - desátník
« Odpověď #214 kdy: Prosinec 16, 2011, 06:59:46 »
Zajímavá diskuze se utvořila kolem létajících nýtů, tento fakt, nebo nyní již spíše domněnku jsem se dočetl v Military revue 2011/112 v článku od Emericha Drtiny – M3 Stuart: Těžké počátky amerických tanků, zaujalo mě to natolik (i kvůli zajímavým popisům od GREIFa a dalších), že se pokusím kontaktovat autora článku. Když se nad tím s odstupem opět zamyslím, přijde mi to létání opravdu nepravděpodobné, ale musí se vzít v potaz, že to jakým způsobem se nýtuje dnes nemusel být standart před sedmdesáti lety a taky to, že po vstupu do války měli amíci velký nedostatek tanků a nebyla-li obětována kvalita tanků na úkor kvantity, i když si nedokážu představit způsob, jaký by šlo odfláknou nýtovaný spoj (kdyby jste to někdo věděl, klidně mi napište soukromou zprávu, nýty mne začali zajímat ;D).
"Kdyby mí vojáci začali myslet, nezůstal by v armádě jediný!"  Fridrich II. Pruský

GREIF

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #215 kdy: Prosinec 16, 2011, 08:21:35 »
Nás to učily stejnou metodou jako naše táty a dědy,nýt se nechal rozžhavit na koksu ve výhni a když byl pěkně oranžovej,vzal se do kleští,položil na díru,proklepl se krz materiál,jeden ho hlavičkářem z jedné strany utáhl a podržel a druhý ho hlavičkářem roztloukal do správné podoby.
Tím jak nýt vystydl tak se spoj ještě utáhl,jediné odfláknutí co znám je velká díra nebo málo žhavý nýt.

zelezny kriz

• Wehrmacht
« Odpověď #216 kdy: Prosinec 16, 2011, 09:26:39 »
Jen noticka, pamatuji, když mi můj starý spolupracovník  vyprávěl, jak nýtovali letadla na práci v Reichu, a ty nýty měli v konci náložku, která vybuchla a "zavřela" nýt...Netvrdím, že to bylo i u tanků. ale představa, že nýty byly nýtovány závěrným a podpěrným hlavičkářem mi moc nejde do hlavy.. ;)

GREIF

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #217 kdy: Prosinec 16, 2011, 09:34:12 »
Ahoj Vojto,přísahám na vačku bylo to tak,vyděl jsem to v tom československym týdeníku na dvojce,na všechno byly přípravky,a třeba do korby tam nasázely asi 10 nýtů najednou a z druhý strany byl manik a ten to takovou zbíječkou na 3 údery nýtoval,bal to celkem fofr.

RavenFCB

• ČSR
  • Desátník
  • Divize Ostrava
« Odpověď #218 kdy: Leden 02, 2012, 09:54:14 »
Jen dotaz - nečetli jste někdo nějákou knihu,článek atd nebo neviděli dokument kde by byl popis,vzpomínky či zajímavosti od konstruktérů,řidičů,velitelů atd tohoto pro mě fantastického tanku ?

zelezny kriz

• Wehrmacht
« Odpověď #219 kdy: Leden 02, 2012, 10:02:07 »
Greife, to je teda poctivá práce, a ruční k tomu..Škoda, že těch autentických filmů není víc, to bychom se poučili.... ;)

RavenFCB

• ČSR
  • Desátník
  • Divize Ostrava
« Odpověď #220 kdy: Leden 02, 2012, 10:44:15 »
Chlapi nevím jestli jste četli tohle,určitě doporučuji !
http://www.uloz.to/9745893/vladimir-francev-charles-k-kliment-praga-lt-vz-38-pz-kpfw-38-t-pdf

Je tam snad vše co se můžete o tomto stroji dozvědět! Vývoj,detailní popisy,nákresy,bokorysy,schémata kamufláží,bojové nasazení,statistiky....

(Pardon jestli to tu už bylo)

GREIF

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #221 kdy: Leden 02, 2012, 10:51:31 »
No ju,to víš dneska dělá na kompu každej druhej jouda ale poctivě rukama a řemeslem se živí málokdo,proto se taky na hromadu technik rukodělné práce zapomínalo a zapomíná a když to neznáš tak se pak jen divíš,oni ty naši dědové nebyly blbý a umněly si poradit.třeba kovanou kytku jinak neuděláš,musíš to okouknout od starého (čmoudy) a pak to jde samo :-).Proto je taky rukodělná práce drahá ale málo kdo to umí ocenit ale ta naše doba snad jednou přijde že za dobře odvedené řemeslo bude jednou platit zlatem....

zelezny kriz

• Wehrmacht
« Odpověď #222 kdy: Leden 02, 2012, 11:05:37 »
Odvažuji se tvrdit, že výroba tohoto tanku , na filmovém snímku by byla velice poučná i pro dnešní techniky , o inženýrech nemluvě..Možná sehnat výpověď dnešního restauratéra, renovátora by byla pro nás velice poučná. Ani nevíš, jak mne těší, když vidím nějaké šikovné řemeslníky ovládající tehdejší způsob výroby a hlavně kvality... ;)

GREIF

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #223 kdy: Leden 02, 2012, 11:24:08 »
Jo jo pane kolego,já už taky viděl ledacos ale když jsme ve starý Praze věšely na barák vlajkoslávy,tak přišel Pan Inženýr památkář a povídá,(žádná chemická kotva,vyvrtejte otvor,vložte vyschlý špalík a přišroubujte a popravdě to drželo líp jak hmoždinka od fišera :-)

Tomáš Lacina

• ČSR
  • Desátník
« Odpověď #224 kdy: Březen 03, 2012, 08:58:37 »
Jako strojní kovář musím souhlasit. Nýtovaný spoj je skutečně velmi pevný díky roztažnosti a stažnosti materiálu. Ale díky nutnosti přesného sesazení děr, byla při masové  válečné výrobě dána přednost svařovanému spoji.
Kdo nepoznal armádní život, neporozumí.