Od Bédi:
Jak jsem napsal výše mírná převaha T-34/85 se ke konci války v závislosti na sérii zvyšovala, ale základní fakt, kdy na standartní vzdálenost mohl jeden druhého bez potíží zničit zůstává.
KwK 40 měl jistě poteciál pobít 90mm pancíř do těch 8mi set metrů.
V tom se tedy shodneme.
Ale.
Jenže určitě ho probil s menší pravděpodobností než Zis-S-53 50mm u věže Panzera IV.
To co jsem tím chtěl říci je, (a co jsi zapomněl vzít v potaz)že i když dělo probíjí podle tabulek pancíř o síle jakou má nepřátelský tank, pak odhlédneme li od rozdílu v kvalitě, nevyplývá z toho, že ho probije vždy nýbrž v určitém procentu. KwK 40 probíjel na 1000 metrů pancíř něco mezi 90-100mm, což je zhruba tolik, kolik měl T-34/85 na čele (když vezmu dolní hranici). Tento pancíř ale probíjel KwK 40 v 50% případů(německé kritérium), takže ani T-34/85 asi neprobil o moc častěji. Kdežto 50mm pancíř(sice povrchově tvrzený,ale vůči 85mm munici to bylo spíše na škodu)byl velmi nízko pod hranicí průbojnosti (na 1000 metrů)Zisu-S-53, takže ho asi probil častěji.
Samozřejmě věž jeu téčka lépe tvarovaná a od určitého úhlu mohlo dojít k odrazu granátu
Asi myslíš čelní zaoblení. No abych pravdu řekl, nevím jak moc bylo reálné za WWII cíleně zasáhnout střed věže. Také nevím jak moc klesala síla štítu směrem k okrajům(je možné že byly konstruovány tak aby v každém místě měly stejnou ekvivalentní sílu jako u středu).Ale na druhou stranu, díky elipsoidnímu tvaru věže byla čelně značná šance aby střela zasáhla boky věže, po kterých se jen sklouzla.
Stále také platí, že sklon i sílu pancéřování všech partií(krom čela korby)měl T-34 větší. Pokud Pak 40 např. střílel v úhlu 30° od podélné osy, tak čelo korby bylo ekvivalentní 47mm/64°,bok korby 45mm/67°,čelo věže 90mm/30° ,bok cca. 75mm/40°. Podle mých znalostí to odpovídá 100-130mm pancíře. Jediné relativně slabé místo je bok vany 45mm/60°=90-100mm. Opět do 800metrů to mohl KwK 40 probít,ale asi s podstatně menší pravděpodobností než Zis-S-53 stejně postavený Panzer IV.
navíc v Panzeru IV exploduje po zásahu ze Zis-s-53 9,2 kg střela, naopak pouze 6,8 kg střela.
Uznávám ale, že neznám přesnou a spolehlivou metodu výpočtu ekv. síly skloněného pancíře(těch 100-130 jsem bral podle mnou upravené de marreho metody)ani vliv parametrů pancíře(tvrdost,houževnatost atd.)mi není dost jasný,ale v tomto případě jsem vzal u T-34 spíš nižší hodnoty.