Autor Téma: Tetrarch  (Přečteno 2732 krát)

Wandry

• US ARMY
  • Corporal
Tetrarch
« kdy: Prosinec 12, 2008, 03:45:48 »
V roce 1937 firma Vickers soukromě začala tento typ tanku vyrábět. Tank se měl původně jmenovat Purdach. Do britské armády byl zařazen v roce 1938 jako lehký tank Mk. VII. S jeho výrobou se začalo v roce 1940 ale brzy byla zastavena protože s lehkým opancéřováním neměl na tehdejších bojíštích šanci. Tetrach používal zavěšení Christie. Otáčel se zabržděním jedné strany kol a druhá strana pal hnala tank do zatáček smykem. Zajímavostí tohoto tanku je, že na bojiště mohl být dopravován pomocí kluzáků typu General Aircraft Hamilcar. V tomto kluzáku bylo možné přepravit také 2 Bren Carriery. Za války bylo vyrobeno 412 těchto kluzáků, které byly výhradně používány Brity.
Osádka: 3 muži
Výzbroj: dvouliberní dělo ráže 40mm, a kulomet Besa ráže 7,92mm
Tloušťka pancíře: od 4 do 14mm
Délka: 4,11m
Šířka: 2,31m
Výška: 2,1m
Hmotnost: 7,6t
Pohon: dvanáctiválec, benzínový typu Meadows o výkonu 123 kW při 2700 otáčkách za minutu
Rychlost: více než 60 km/h
Akční rádius: 225 km

"Buba věděl o lovu krevet úplně všechno"

Thomson

• RAF
  • Warrant Officer
    • Rudy 102.cz
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 16. června 2009
Re: TETRACH
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 12, 2008, 04:04:17 »
Obrázky jsou pěkný, ale kdyby jsi jsem dal spíš nějaké fotografie bylo by to podle mě lepší  ;).

Wandry

• US ARMY
  • Corporal
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 12, 2008, 05:05:47 »
nic moc jsem k tomu nenašel ale ta první fotka si mylsím není zas tak špatná

Thomson

• RAF
  • Warrant Officer
    • Rudy 102.cz
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 12, 2008, 05:43:06 »
Tady jou nějaké ty fotografie:

A nakonec vylodovací Tetrarch i když v menší velikosti fotografie.

pospec

• RAF
  • Group Captain
  • Se Sovětským svazem, padla bída na zem...
    • Pospec-blog
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 12, 2008, 05:47:37 »
Nebyly použity za Overlord jako technika určená pro výsadkáře???
Platí přímá úměrnost: čím více se snažím, tím horší je výsledek...
Navštivte můj blog: http://pospec-blog.blogspot.com/

Thomson

• RAF
  • Warrant Officer
    • Rudy 102.cz
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 12, 2008, 05:52:47 »
První akci si odbyli při ofensivě na ostrově Madagaskar v roce 1942. Kluzáky Hamilcar byli vyráběny pro přepravu těchto tanků. Jejich první výsadky začali v dubnu 1944. Tetrarchy se zapojily do bojů v Normandii 6.6.1944 v druhé vlně výsadku - mnoho jich bylo zničeno u řeky Orne. Dále se zapojily do bojů při přecházení Rýnu 24.3.1945.
PS: Ne že bych byl "šprt", ale správný název je Tetrarch a ne Tetrach i když jinak dobrý  ;).

vsvtmh

• US ARMY
  • Staff Sergeant
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 12, 2008, 08:19:52 »
také jsem slyšel o jakémsi tuningu hlavně Little John myslim sloužilo to ke zvýšení ústové rychlosti nevíte jak to vypadá a jak to přesně funguje

pospec

• RAF
  • Group Captain
  • Se Sovětským svazem, padla bída na zem...
    • Pospec-blog
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 12, 2008, 08:24:27 »
A  neměli třeba nějak odpružený podvozek??? Některá přistání nebyla zrovna nejlepší a při nárazu mohlo dojít k poškození pojezdových kol, pásů, apod. ne???
Platí přímá úměrnost: čím více se snažím, tím horší je výsledek...
Navštivte můj blog: http://pospec-blog.blogspot.com/

Thomson

• RAF
  • Warrant Officer
    • Rudy 102.cz
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 12, 2008, 08:26:08 »
Na internetu jsem našel tuto fotografii s Little Johnem, ale jak to funguje to nevim.

Wandry

• US ARMY
  • Corporal
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 12, 2008, 09:03:58 »
ten adaptér byl myslím na zvýšení životnosti děla, a vynalezl ho nějakej Janeček

Ondro AK47

• Slovenská armáda
  • Nadporučík
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 28. května 2009
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 13, 2008, 12:01:56 »
No tak ten adaptér bol tuším na predĺženie hlavne dela, a tým na zvýšenie úsťovej rýchlosti projektilu a tým zvýšenie prieraznosti. Ale nechcem klamať. Inak v nadpise témy je malá chybička - Tetrach má byť Tetrarch.

brano

• Wehrmacht
    Unterfeldwebel - rotný
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 14, 2008, 08:01:52 »
Little John (podľa mena českého konštruktéra Janečka, ktorý sa princípom opísaným ďalej zaoberal v 30. rokoch) - je to adaptér. ktorý slúžil na deformovanie strely kanónoveho náboja. Deformácia sa týkala zmeny kalibru strely pri výstrele a putovaní po hlavni/cez nádstavec. je to obdoba tzv. kónických hlavní, kedy sa pôvodná ráž strely vplyvom zmenšujúceho sa priemeru hlavne/priemeru nadstavca zmenší. Tým sa dosiahne vyššia úsťová rýchlosť strely a následne i prieraznosť. Pri 2 librovke v Tetrarchovi sa jednalo o zmenu zo 40 na 30 mm. Známe kónické hlavne nájdete pri nemeckých kanónoch napr. 2,8 cm sPzB 41, 7,5 cm PaK 41.

Geier

• RAF
  • Senior Aircraftman
  • Snáším se z oblohy jako sup!
Re: Tetrarch
« Odpověď #12 kdy: Červenec 30, 2009, 10:36:50 »
Jednou sem četl pravdivý příběh s vojáky Commandos které měli podpořit 5 Tetrarchů.Na 4 Tetrarchy měli kluzáky, ale na pátého už nedostali tak ho rozmontovali na dvě části 1. byla podvozek a 2. byla věž.Tyto části naložili do kluzáku pro mužstvo a tak ho dopravily na místo...Jenom problém je ten že to byl soupis ze záznamu z kterého půlka ještě chyběla
Who dares wins!

Hawkey Pearce

• Wehrmacht
    Schütze - vojín
« Odpověď #13 kdy: Červenec 31, 2009, 04:26:43 »
No později byly tetrarchy přezbrojeny HOUFNICÍ 76,2mm,protože prý 40mm nemohla střílet HE náboje...Tak si říkám,jestli by nebylo vhodnější  požádat Australany,kteří touto municí disponovali o technickou dokumentaci
Jsem totiž nic...ne jsem víc...jsem Hawkey Pearce

De@thclaw

• Wehrmacht
    Schütze - vojín
« Odpověď #14 kdy: Srpen 17, 2009, 11:38:38 »
Nějak si neumim představit že tohle v sobě mělo houfnici, jak kvůli místu, tak kvůli tomu že by celá konstrukce byla při palbě dost namáhaná