Autor Téma: Lisunov Li-2  (Přečteno 2308 krát)

Hamerinski

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
    • Letadla, letci, osobnosti WW II
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 29. září 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 11. září 2008
Lisunov Li-2
« kdy: Srpen 23, 2008, 04:10:17 »
Lisunov Li-2

Lisunov Li-2
Motor: dva hvězdicové devítiválcové vzduchem chlazené motory Švecov M-62IR o výkonu 2x 1 000  koní
Rozpětí: 28,81 m
Délka: 19,65 m
Výška: 5,17 m
Nosná plocha: 97,10 m2
Hmotnost: 7 650 kg
Vzletová hmotnost: 10 700 kg
Maximální rychlost u země : 300 km/h
Maximální rychlost ve výšce: 320 km/h
Cestovní rychlost: 290 km/h
Minimální rychlost: km/h
Maximální rychlost stoupání: 240 m/min
Dolet: 2 500 km
Dostup: 5 600 m
Posádka: 4
Náklad: 14 až 21 pasažérů
Verze
PS-84  Civilní verze
Li-2     Vojenský dopravní letoun (označení od 17.září 1942)
Li-2D   Výsadková dopravní verze (1942)
Li-2P   Civilní verze
Li-2PG Civilní kombinovaná verze (cestující + náklad)
Li-2R   Průzkumná verze s vyboulenými okny za pilotní kabinou
Li-2VV Bombardovací verze (1942)
Li-2V   Výšková verze pro pozorování počasí, vybavena motory s přeplňováním
Li-3    Jugoslávská verze vybavená americkými motory Pratt & Whitney R-1830
Li-2T  Polský bombardovací cvičný letoun

mbbb

• ČSR
  • Štábní kapitán
    • http://csol-mb.net/
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 28. září 2008
Re: Lisunov Li-2
« Odpověď #1 kdy: Srpen 23, 2008, 06:19:06 »
škoda, že k tomu není žádný text. Důležité podle mne je, že jde o licenční kopii emerického letounu Douglas DC-3, přizpůsobenou sovětským podmínkám. Licence koupena v roce 1937, v Sovětském svazu vyráběna od roku 1938.
Li - 2 létaly po válce u naší armády i aerolinek.

Hamerinski

• Wehrmacht
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 29. září 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 11. září 2008
« Odpověď #2 kdy: Srpen 23, 2008, 07:06:01 »
Do Československa se dostala první Li-2 na podzim roku 1952. Deset dopravních Li-2 bylo zakoupeno v SSSR pro dopravní pluk. Tyto stroje pocházely z poslední série vyrobené v SSSR.
Oproti DC-3 nebyla v tehdejším Československu zaznamenána žádná katastrofa Li-2 a to byly stroje využívány řadu let v ČSA a vojenském letectvu. U vojenských Li-2 byla pouze jedna událost a stroj při ní byl pouze poškozen. K této události došlo na letišti Sliač, na tomto letišti byl posádce fotografické letky omylem stroj naplněn nízkooktanovým automobilovým benzínem. Stroji při vzletu vysadily motory a stroj dosedl na poli za letištěm.
Svými parametry se Li-2 DC-3 nevyrovnal (stroje byly uzpůsobené pro sovětské komponenty). Tyto stroje měly řadu neduhů. Nedokonalé bylo ovládání klapek a kormidel, ale také motorů.
Názorný příklad: kapotové límce u DC-3 automaticky zajišťovaly stabilitu teploty motorů, u Li-2 bylo toto řešeno za pomoci žaluzijí ovládaných z pilotní kabiny, to vše ručně. Při námraze se s nimi muselo neustále pohybovat, hrozilo totiž jejich zamrznutí.

Werner Mölders

• Luftwaffe
  • Oberstleutnant - podplukovník
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 9. března 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.    Uděleno: 9. března 2009
« Odpověď #3 kdy: Srpen 23, 2008, 10:03:22 »
Jen bych snad dodal, že některé stroje byly vybaveny kulometnou věží s kulometem UBK pokud se nemýlím.
Ovšem řekl bych, že to muselo více zvýšit odpor vzduchu, než zvýšit obranyschopnost letounu.

Ampulle !!!

Hamerinski

• Wehrmacht
« Odpověď #4 kdy: Září 19, 2008, 06:13:30 »
V současné době se ve Kbelích pracuje na renovaci jednoho ze strojů Li-2, který má být pověšen ke stropu v jednom z hangárů. Jde prý o výsadkářský stroj, který je uvnitř úplně vyholený a má jen vodící dráty pro lanka padáků.

Black

• Francouzská cizinecká legie
  • Lieutenant-colonel
    • http://www.greendevils.estranky.cz/
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 29. května 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 2. listopadu 2008 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. července 2007
« Odpověď #5 kdy: Září 19, 2008, 06:39:18 »
V současné době se ve Kbelích pracuje na renovaci jednoho ze strojů Li-2, který má být pověšen ke stropu v jednom z hangárů. Jde prý o výsadkářský stroj, který je uvnitř úplně vyholený a má jen vodící dráty pro lanka padáků.
Je to ten stroj, který byl odstaven hned za plotem muzea vedle hasičů? Pokud ano, tak mohu potvrdit, že je vevnitř kompletně vyholený. Byl jsem se v něm podívat, když jsem sloužil ve Kbelých, bohužel opět jsem byl bez fotoaparátu. :(
"Padáčkáři všech zemí, spojte se!"
"Však víte, jak to chodí u výsadkářů. Chtějí buď vyhrát, anebo se nechají společně rozsekat!"

Kolomaznik

• US ARMY
  • Captain
  • Semper fi
    • rudy102.cz
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 8. červma 2009
« Odpověď #6 kdy: Září 19, 2008, 06:58:16 »
Je to ten stroj, který byl odstaven hned za plotem muzea vedle hasičů? Pokud ano, tak mohu potvrdit, že je vevnitř kompletně vyholený. Byl jsem se v něm podívat, když jsem sloužil ve Kbelých, bohužel opět jsem byl bez fotoaparátu. :(
Z muzea ve Kbelích je když stojíte u toho dopravního ,, TU sověta,, vidět hafo ,,hnusně,, vypadajících strojů... Včetně jmenovaného
"http://i37.tinypic.com/34es0vp.jpg" "http://i37.tinypic.com/34es0vp.jpg" "http://www.rudy102.estranky.cz"
SEMPER FI - VŽDY VĚRNI!
Svět je velká koule, koulející se špatným směrem. Kolomaznik (Já)

Hamerinski

• Wehrmacht
« Odpověď #7 kdy: Září 19, 2008, 07:08:15 »
To nevím, ale pravděpodobně půjde o něj, jde o nejhorší stroj z hlediska vnitřku. Vnitřek se má pouze zakonzervovat. Když to bude viset u stropu tak na něm nezáleží. Snad se dočkáme i rekonstrukce nějaké civilní mašiny, která by byla ozdobou muzea.

Black

• Francouzská cizinecká legie
  • Lieutenant-colonel
    • http://www.greendevils.estranky.cz/
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 29. května 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 2. listopadu 2008 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. července 2007
« Odpověď #8 kdy: Září 19, 2008, 07:21:36 »
Tak to bude on, protože co si pamatuji, tak byl vevnitř úplně vybranej.
Máš pravdu, že nebude na vnitřku záležet, když bude viset.
To bych také strašně rád. To co je odstaveno na ploše vojenského letiště a tiše chátrá a rezne si zaslouží lepší zacházení.
Samozřejmě chápu, že je to i otázka velikosti prostorů a financí muzea. Každopádně je to škoda.
p.s. Kdysi jsem viděl v jednom hangáru v muzeu trup Hydroplánu, ale nevím, jaký je to tip. Mimo tento trup, tam bylo spousty křídel, podvozků apod.
"Padáčkáři všech zemí, spojte se!"
"Však víte, jak to chodí u výsadkářů. Chtějí buď vyhrát, anebo se nechají společně rozsekat!"

Kolomaznik

• US ARMY
  • Captain
  • Semper fi
    • rudy102.cz
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 8. červma 2009
« Odpověď #9 kdy: Září 19, 2008, 07:36:33 »
To nevím, ale pravděpodobně půjde o něj, jde o nejhorší stroj z hlediska vnitřku. Vnitřek se má pouze zakonzervovat. Když to bude viset u stropu tak na něm nezáleží. Snad se dočkáme i rekonstrukce nějaké civilní mašiny, která by byla ozdobou muzea.
Hlavně u lodí ale te djiž u letadel narážím na slovo: zakonzervovat, co to znamená? díky za odpověd. dost mi tím pomužete.
"http://i37.tinypic.com/34es0vp.jpg" "http://i37.tinypic.com/34es0vp.jpg" "http://www.rudy102.estranky.cz"
SEMPER FI - VŽDY VĚRNI!
Svět je velká koule, koulející se špatným směrem. Kolomaznik (Já)

Hamerinski

• Wehrmacht
« Odpověď #10 kdy: Září 19, 2008, 07:59:51 »
Hlavně u lodí ale te djiž u letadel narážím na slovo: zakonzervovat, co to znamená? díky za odpověd. dost mi tím pomužete.
Zbavit koroze natřít konzervační barvou, případně nastříkat konzervačním voskem. Prostě ochrana proti budoucí korozi, ale ta je závislá na tom jak pečlivě se provede.

Sláma

• Čestný moderator
  • Group Captain
« Odpověď #11 kdy: Únor 08, 2009, 11:41:46 »
U LI 2 to asi bude problém uvést do letuschopného stavu.To spíše natřít do kamufláže VVS nějakou tu DC 3.Jenom doplním,že LI 2F od hradecké FLS - fotoletecké skupiny,tedy fotogrammetrický,si zahrál úlohu pojíždějících "Dakot" ve filmu Nebeští jezdci.