Anketa

Myslíte si, že sovietske 85mm delo sa dalo zrovnávať s nemeckým 88mm ?

Áno určite.
28 (34.6%)
Určite nie.
53 (65.4%)

Celkem hlasů: 25

Autor Téma: Sovětský lovec tanků Samochodka SU-85  (Přečteno 14458 krát)

zelezny kriz

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
Re: Sovětský lovec tanků Samochodka SU-85
« Odpověď #60 kdy: Leden 07, 2012, 09:37:04 »
Ano, máš pravdu, ale úspěch tanku má ještě další aspekty, nejen  kanon a pancíř..Například teď jsem viděl na internetu video, jak opravují převodovku z Panthera a viděl jsem ty krásné synchrony, kterými je vybavena, jsou pohledově uplně stejné/ale jinak dimenzované/ jako v dnešní době..A o to jde, snadnost ovládání tanku, hlavně  řazení , pohodlí posádky apod. Takže než T 34 přeřadil , zacouval a otočil se, Panther byl již v pohybu a zrychloval. Paradoxně synchrony neměl ani T55. .A mám za to, že hlavně v tankových bitvách tělo na tělo  bylo tohle poměrně důležité..Tvůrci  T34 byli skvělí technici, ale na posádku vůbec nemysleli..A bylo to znát. Já jsem v samochodce SU -85 seděl a obdivuji posádku, museli to být ocelový muži... ;)

Petrz

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #61 kdy: Leden 08, 2012, 08:18:23 »
Ale jo, já tvůj postřeh považuji za důležitý a zajímavý, a uznávám že to mohlo mít velký vliv. Na druhou stranu je i pravda to, že řidič T-34 nemusel tak často řadit-Panther dosahoval 30km/h na 6 stupeň, T-34 na 4 tý. Dáno je to kombinací motoru o velmi vysokém objemu a vzhledem K Pantheru nízkou hmotností-to mu umožňovalo používat hrubší odstupňování převodů. Tím nechci snižovat váhu toho co tvrdíš-určitě to hrálo velkou roli-jen tvrdím že těch faktorů je víc.
Jinak já jsem v žádném druhoválečném tanku neseděl-tedy by mne zajímalo co konkrétně bylo v su tak hrozné.(třeba bylo  jen se ptám)
Citace
Takže než T 34 přeřadil , zacouval a otočil se, Panther byl již v pohybu
přiznám se tohle jsem nějak nepochopil,proč musel couvat otáčet se?
Je přežití na úkor slabších projevem síly, nebo slabosti ? Fakt, že tato společnost se přiklání k prvému a je založena na názoru, že zneužívání slabších je v pořádku a v souladu s lidskou přirozeností, popírá ty nejušlechtilejší a nejsilnější vlastnosti člověka- soucit, ochotu pomáhat a sdílet.

zelezny kriz

• Wehrmacht
« Odpověď #62 kdy: Leden 08, 2012, 09:05:39 »
Couvat musel třeba při náhlém přepadu ze zálohy, při průzkumu . Při bojích ve městech, které jsou pro tanky smrtelné , apod. A představa, že T 34 z kterého SU85  vycházel , neměl jediný posilovač, všude jen táhla , řadit kladivem. je dnes těžko uvěřitelná .Proto mi pořád nejde do hlavy, že měli i ženské posádky...Samozřejmě v tom hrál roli i grif, ale ztížené ovládání to teda bylo..Já jel s vyproštovákem T 34 a s tankem T54 /který také ještě neměl posilovač řízení, až T54M a dál/ a nebyla to sranda, u T34 řadil kolega. Jízda s T55 už bylo něco jiného. Ale je pravda, že jsem neměl žádnou praxi..

Sláma

• RAF
  • Group Captain
« Odpověď #63 kdy: Leden 08, 2012, 09:23:58 »
Copak jsi Kříži nečetl "Příběh opravdového člověka" ? (povinná četba druhdy)..  :D Sovětský člověk zvládne vše!!!!!!

zelezny kriz

• Wehrmacht
« Odpověď #64 kdy: Leden 09, 2012, 09:50:58 »
Četl a film viděl taky několikrát..., a hlavně jsem vyzpovídal kluky, co byli řidičí nejen na cvičeních, ale vlastně neustále v tanku..Ten jeden byl rok na Šumavě, spal většinou v tanku ,  a ten tank prostě miloval, učil mladé lampasáky jezdit a když k nám přijel do opravny na SO , tank vypadal jako kdyby přijel z války, on taky, nemohl ani sundat kanady /dokonce nám tvrdil, jak dlouho je neměl dole/, a ten jak ovládal tank , to byl mistr..Ten dovedl se zaolejovaným PSú ,/kdy musel rajčák podržet, než se olej vypálil, pak to zatočilo /manevrovat mezi sloupy bývalého pivovaru/ ovládat tank neuvěřitelně s obrovským citem..a ten nám stál za zády, a vyžadoval práci pouze precizní..,což jinak bylo téměř fuk, hlavně, že se splnil plán..Tak ten řadil jako bůh, zaprve měl sílu /byl to vesničan,původem traktorista/ a hlavně grif, což patrně vojáci ve válce měli, jen u úrovně sovětského výcviku /dle dobových ůdajů/ a ztrátách mnozí neměli čas grif získat..Ale on tvrdil, jelikož jezdil s oběma tanky /T34-T55/, že řadit s Su 85/vlastně T34/ je nesrovnatelně obtížnější než s T 54-5..A když si vezmu, že těm klukům bylo kolikrát necelých 20let, mají můj obdiv. I přesto, že měli obrovskou výhodu, protože to byli sovětští lidé. Dnes si to vůbec nedovedu představit, posadit nás do těch oblud bez posilovačů a klimatizací o topení nemluvě.... ;)