Autor Téma: T-34/85  (Přečteno 14715 krát)

DOLIN45

• Wehrmacht
    Gefreiter - svobodník
    • historické foto, knihy , informace
Re: T-34/85
« Odpověď #105 kdy: Červenec 08, 2009, 12:00:10 »
Viděl jste někdy T-34 s utrženým plátem čelního pancíře?
Ano několikrát. Jak T-34/76 tak T-34/85 (jen pro informaci, nejde o flame nebo "souboj"). U té "85" dokonce tak "odborně", že je zbytek tanku zcela neporušený,..mimo interiér tedy ;) Viděl jsem je "rozebrané" vpodstatě jakýmkoliv způsobem!
T-34/85
.... Při přímém boji s německým tanky Königstiger zaznamenával velké ztráty.
To by mě zajímalo. Z čeho vycházíte? Pokud vezmu bitvy 503.s.SS na Berlínských přístupech (tankové eso karl Brommnann, Bollersdorf, duben 1945 a podobně) tak němci vždy uplatňovali taktiku ambush přepadů. A to je pak celkem jedno co jede před kanonem ne? Ale vždyť už úprvní souboj T-34/85 a tanku Tiger II skončil jasným vítězstvím posádek T-34 (jména velitelů a podrobnosti z hlavy nedám,...)!!

Jinak s modernějším T-43 to bylo celkem zajímavé. T-34/76 byl ve stavu zahájení výroby. Kulik (po problémech při testech na polygonu) nechává výrobu zastavit a zahájit vývoj právě T-43.......Myslím že i tu pramení neostatky počtu nasazených T-34/76 (do 15. 9. 1940 byly přebrány armádou pouhé 3 T-34/76!)....klasické mocenské spory!
Ohledně kvality pancíře T-34/85 - eso p.por.I.S. Mirenkov - zásah do věže ze 75mm paku a granát se odrazil (16.4.1945.Starovičky), "první tank č.23 :D :D v Praze", známý T-34 "1-24" taktéž 2x zásah z Hetzeru na 100m a tank v pohodě!!!!
Ovšem to nedokazuje že to tak bylo vždycky že!
Právě dočítám " Cesta začala na Urale. autor - Fomičov" a jako tanky se opravovali i těžce poškozené!, mohdy vlastními silami a pluky si předávaly starší bazarové mašiny navzájem!! ;)
Jinak je to tu docela sranda to číst :D :D ::)

pan.sup

• k.k. Landwehr
  • Oberstleutnant
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. listopadu 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 19. prosince 2008
« Odpověď #106 kdy: Září 22, 2009, 09:31:19 »
Pan.sup je nemocný a probírá se zaprášenou částí knihovny a pro kolegu Béďu našel tohle: Tanky, 5. díl, Ing. Miloš Soukup IDET 1999, str. 40-42. Jedná se o uložení části vezené munice. Tank AMX Leclerc- vpravo od řidiče v rotačním zásobníku. Tank Leopard 2A5- vlevo od řidiče v pevném zásobníku. C1 Artiete- vlevo od řidiče v pevném zásobníku.
Zadalší- vlezte dovnitř T-34 a podívejte se, co má pod nohama spolujezdec řidiče. Když jsem prolézal nouzovým poklopem, tak jsem si málem roztrhnul hlavu o pedály. Proč má tedy ten váš radista u sebe k dispozici zdvojené řízení? Zadalší k čemu by tam ten pán seděl, když mnohé první stroje radiostanici k dispozici vůbec neměly? Zatřetí radiostanici u T-34 atypicky ovládal nikoliv velitel, ale střelec (u T-34/76A).

Byzantias

• Wehrmacht
    Unteroffizier - četař
« Odpověď #107 kdy: Září 30, 2009, 09:07:24 »
Pánové , měl bych dotaz .  Chci se vás zeptat , kde je u nás v ČR k vidění ,,originální" T-34/85 . Významem originální myslím vyrobenou v SSSR (která i prošla bojem  ;) )  a ne v československé licenci . Mimochodem je možné , že už jsem ji viděl např v Lešanech a ani o ní nevím , ale zajímalo by mě , kde je to sichr ruská výroba.
Wittmanův střelec: ,,Chovají se, jako by už tuhle válku vyhráli."
Michael Wittmann:,,Ukážeme jim, že jsou na omylu."
(Villers Bocage, Normandie, 13. června 1944)

brano

• Wehrmacht
    Unterfeldwebel - rotný
« Odpověď #108 kdy: Říjen 01, 2009, 09:04:15 »
Prejdi si túto tému, možno tam čosi nájdeš. Ale vojnovú verziu asi nenájdeš. Leda tak povojnovú sovietskú výrobu.
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=2&t=17938&start=120&st=0&sk=t&sd=a

zelezny kriz

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
« Odpověď #109 kdy: Říjen 01, 2009, 03:56:22 »
Škoda,že tam nemáš někde pomník s tigrem...Už mi ta T 34 leze krkem,že byla dobrá je jasné,ale nedělejte z ní kdoví co...Jakou asi měl  převodovku vyprošťovák T 34 v 70.letech.?Samozřejmě  5 stupnovou moderní...jak jste tady psali,ne?A když jsme s tím sráčem museli jet,tak bez kladiva jsme jeli jak s jednokvaltovou Babetou....Třeba jsme byli blbci/někdo určitě řěkne/,já třeba jo,ale kolega byl profík řidič tanku,který s T 55 posunoval pásem krabičku od sirek....To nebyla jízda,ale galeje...klobouk dolů před řidiči v boji a tam mi došlo,že člověk je až na druhém místě....

hirosima

• Wehrmacht
    Stabsgefreiter - desátník
« Odpověď #110 kdy: Říjen 02, 2009, 09:38:17 »
zelezny kriz ma celkom pravdu. Tecko ide aj mne na nervy. Bol som na dukle a tam co vidim? Tecka a jeden Pz III. plno rusakov a nemcov pomenej. Bol som na dargove a tam co? Tecko Su 100 a plno ruskych kravin. Kam to ten svet speje ked sa zabuda ze aj nemci bojovali a nebojovali prave na teckach. Ale nic. Zrejme tu mame preto taku absenciu nemeckych tankov ze komunisti nechceli uznat ze by mohlo nieco predsit slavne tanky sudruha stalina.

pospec

• RAF
  • Group Captain
  • Se Sovětským svazem, padla bída na zem...
    • Pospec-blog
« Odpověď #111 kdy: Říjen 02, 2009, 11:06:45 »
Tak pravdu máte oba, ale....
1)Tank Tiger se nedochoval v tolika exemplářích jako tanky T-34/85 či jiné spojenecké tanky (Sherman).
2)Takže pro Tiger přichází pouze úvaha přestavby z nějakého jiného tanku. Čímž se věrohodnost ale dost sníží.
3)Jelikož byl T-34/85 snad nejmasověji vyráběný tank druhé světové války, je jasné, že se dostane i do výzbroje jiných států, čímž se zajistí jeho další dostupnost i v muzeích (v té době ovšem ne) je proto můžeme obdivovat mnohem víc než tanky Tiger,Panther a spol.
4)Nejen vysoká produkce tanku T-34 ve válce zajistí jeho počty. Až do konce 50.let byl masově vyráběn i v zemích východního bloku čímž se zvýšily počty vyrobených kusů T-34/85 z války. Tanky si zabojovaly i v průběhu dějin až do 90.let, což se o německých tancích říci nedá (až na několik kusů syrských Pz.IV jež byly ale do 70.let zcela zničeny v bojích s izraelci)
Toto je můj názor na problematiku-proto mě nekamenujte.
Edit pospec-komentář k bambiho pozdějšímu příspěvku: ;D I tak. Bylo by špatné uctívat někoho, kdo nás po 6 let tak utlačoval a chtěl vyhladit..... :-\
Platí přímá úměrnost: čím více se snažím, tím horší je výsledek...
Navštivte můj blog: http://pospec-blog.blogspot.com/

Bambi

• Rudá armáda - RKKA
  • подполковник - Podpolkovnik
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 9. července 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 29. září 2007 Udělení za přínosné zasahování do diskuzí a jejich obohacení novými poznatky.   Uděleno: 20. července 2008 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 12. září 2008
« Odpověď #112 kdy: Říjen 02, 2009, 01:19:13 »
A ještě za 5) : přeci těžko můžeš chtít po někom, aby čerstvě po válce stavěl pomníky s Tygrem!! To je snad trochu zcestné....
"пуля дура, штык молодěц!!!"

pan.sup

• k.k. Landwehr
  • Oberstleutnant
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. listopadu 2007 Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.  Uděleno: 19. prosince 2008
« Odpověď #113 kdy: Říjen 03, 2009, 09:35:57 »
Tigerů není moc proto, že za
a) jich většinu Rusové rostříleli
b) zbytek rozstříleli spojenci
c) těch pár, co jich přežilo válku a sloužili ve Francii a v Československu, bylo v padesátých letech kvůli nedostatku náhradních dílů seešrotováno
Válečný postřílený T-34/85 z Jižního Tagilu je k vidění ve vojenském klubu v Hradci. V součastnosti probíhá jeho rekonstrukce.

zelezny kriz

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
« Odpověď #114 kdy: Říjen 03, 2009, 06:41:53 »
Bambi,to byl vtip,..prostě jsem chtěl poukázat na to neustálé vynášení téček na piedestal.,aniž bych snižoval jakkoliv jejich ůroveň..A to,co napsal Pospec je prostě fakt..téček je prostě nejvíc..bohužel..Myslím to pouze technicky....bohužel jsem Tigra nikdy neviděl na vlastní oči...a pojízdný snad ani nikde není...Nebylo by špatné,kdyby se mohl předvézt v Lešanech,co?Tak aspon ,že tam je  pancer IV...

Josef Buršík

• ČSR
  • Svobodník
« Odpověď #115 kdy: Listopad 01, 2009, 05:19:11 »
Přesně jak píše sup. Jen doplním, že tenhle Tiger vyrobený v roce 1943 má výrobní číslo 250112 a patřil k 1. rotě 504. praporu těžkých tanků, kde nosil taktické číslo 131. Osádka ho opustila poté, co byl poškozen nedaleko města Džebel (Tunisko) dne 22. dubna 1943 britskými Churchilly od 48. RTR. Restaurátoské práce trvaly od roku 1992 do roku 2004, kdy se předvedl na Tankfestu.
"Studená ocel vůkol, která kondenzuje námi vydechované páry a spolu s prosakovanou vodou tvoří kapky, které nám padají z horních pancířů za krk... Spíme a odpočíváme na sedačkách v tanku, kdykoliv připraveni k boji.... To je život tankisty..."

Vladimír Palička, plk. v.v.,bývalý řidič-mechanik a po

Petrz

• Wehrmacht
    Feldwebel - praporčík
« Odpověď #116 kdy: Leden 17, 2012, 08:07:03 »
Nuž dokázal-podle testů tanku Tiger sověty dokázal protiletadlový kanón ráže 85mm (tuším vzor 39) probít čelní pancíř Tigera na 1000 metrů, boční na 1500 metrů. Z tohoto kanónu byl vyvinut (tuším) Zis-S-53 (resp. obě děla používala stejnou protipanc. munici) takže není důvod domnívat se že i tento kanón toho nedokázal.

Mimochodem pancéřováním T-34/85 za Tigrem zas tak nezaostával. Kromě boků korby a vany na tom byly oba stroje srovnatelně(Tiger mírně lépe), přitom T-34 byl výrazně rychlejší, měl nižší siluetu a v optickém spektru disponoval efektivnějším "stealth" tvarováním.

Podle mne je pravda to co tu tvrdil pan.sup T-34/85 v sobě spojoval vlastnosti středních tanků(lehký,nízký,rychlý) s vlastnostmi těžkých (silná univerzální výzbroj, silný pancíř).
Je přežití na úkor slabších projevem síly, nebo slabosti ? Fakt, že tato společnost se přiklání k prvému a je založena na názoru, že zneužívání slabších je v pořádku a v souladu s lidskou přirozeností, popírá ty nejušlechtilejší a nejsilnější vlastnosti člověka- soucit, ochotu pomáhat a sdílet.

Thor Herman

• ČSR
  • Rotmistr
« Odpověď #117 kdy: Březen 03, 2012, 11:25:13 »
Pan.sup je nemocný a probírá se zaprášenou částí knihovny a pro kolegu Béďu našel tohle: Tanky, 5. díl, Ing. Miloš Soukup IDET 1999, str. 40-42. Jedná se o uložení části vezené munice. Tank AMX Leclerc- vpravo od řidiče v rotačním zásobníku. Tank Leopard 2A5- vlevo od řidiče v pevném zásobníku. C1 Artiete- vlevo od řidiče v pevném zásobníku.
Zadalší- vlezte dovnitř T-34 a podívejte se, co má pod nohama spolujezdec řidiče. Když jsem prolézal nouzovým poklopem, tak jsem si málem roztrhnul hlavu o pedály. Proč má tedy ten váš radista u sebe k dispozici zdvojené řízení? Zadalší k čemu by tam ten pán seděl, když mnohé první stroje radiostanici k dispozici vůbec neměly? Zatřetí radiostanici u T-34 atypicky ovládal nikoliv velitel, ale střelec (u T-34/76A).

Máte celkem fundované závěry, je vidět že tématu opravdu rozumíte. Ale i když jsem za své VZS na VVŠ PV Vyškov najezdil s T34/85 nemálo kilometrů, tak se zdvojeným řízením jsem se tam opravdu nesetkal.
"O hranicích se nediskutuje, o hranice se střílí!"
"...Válka není nejhorším,jistě né jediným zlem. Život nečestný,život otrocký jest horší."
T.G.M.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова