Autor Téma: Zajímavá letadla, která NEzůstala jen na rýsovacích prknech  (Přečteno 20914 krát)

Peter

• Wehrmacht
    Oberstleutenant - podplukovník
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 23. prosince 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. července 2007 Za zásluhy o rozvoj fóra. Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 16. července 2008
V topicu "Letadla , která zůstala na rýsovacích prknech" diskutujeme o projektech, které se nedočkaly realizace. V tomhle topicu muzeme diskutovat o pokrokovych strojich, nebo jinak zajimavych letadlech, ktere konec valky zastihl ve vyzbroji, v prototypu nebo v ruznem stadiu rozpracovanosti.
Pro zacatek pridam nekolik typu, ktere vypadaly velmi slibne.
Messerchmit P1101 : prototyp, který nevzletl
Arado Ar-234 Blitz : pruzkumny a bombardovaci letoun, od podzimu 1944 ve vyzbroji KG-76
Dornier Do-335 Pfeil : tezka stihacka, na konci valky ve stadiu zkousek
Henchel Hs-132 : ?stremhlavy? bombarder, prototyp ve zkouskach. zajimavost, pilot ovladal letoun v leze.
Junkers Ju-287 : bombarder, overovaci serie ve stadiu zkousek
Junkers E-140 : pravpodobne bombarder. nic blizsiho nevim. Trosicku mi pripomina pozdejsi sovetsky Il-28?
Heinkel He-162 Spatz : zachytna stihacka, na konci valky ve vyzbroji I./JG-1
"Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen. "

marty

• Wehrmacht
    • http://www.obrnenci.estranky.cz
Zajímavá letadla, která NEzůstala jen na rýsovacích prknech
« Odpověď #1 kdy: Srpen 27, 2006, 03:35:20 »
Teď si nejsem jistej, ale Focke Wulf Ta-183, je dost podobná projektu Me P1101, tak to nebyl ani prototyp nebo byl? Já jsem vidě model, ale s někym sem se o tom bavil a prý nevznikl ani prototyp?

btw jednou sem se s mým kamarádem bavil o Dornier Do-335 Pfeil, prý asi 70% pilotů. kteří vyskočily z letadla, bylo rozsekáno zadní vrtulí, co si o tom myslíte?

Můj názor je, že by pilot muset vyskakovat při střemhlavém letu a ještě hodně nešikovně, aby ho vrtule rozsekala.
,,Včera jsem se slavnostně vyčural do Mosely'' generál George Patton, hlášení pro ministerstvo války, prosinec 1944

Peter

• Wehrmacht
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 23. prosince 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 9. července 2007 Za zásluhy o rozvoj fóra. Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 16. července 2008
« Odpověď #2 kdy: Srpen 27, 2006, 03:50:52 »
Citace: "marty"
Teď si nejsem jistej, ale Focke Wulf Ta-183, je dost podobná projektu Me P1101, tak to nebyl ani prototyp nebo byl? Já jsem vidě model, ale s někym sem se o tom bavil a prý nevznikl ani prototyp?

btw jednou sem se s mým kamarádem bavil o Dornier Do-335 Pfeil, prý asi 70% pilotů. kteří vyskočily z letadla, bylo rozsekáno zadní vrtulí, co si o tom myslíte?

Můj názor je, že by pilot muset vyskakovat při střemhlavém letu a ještě hodně nešikovně, aby ho vrtule rozsekala.

Do-335 mel vystrelovaci sedadlo, v pripade nouzoveho pristani se dala zadni vrtule a spodni kylova plocha odstrelit. Jinak ohledne tech 70% to bude nejaka mylka, protoze bylo vyrobeno pouze max. 20 stroju, ktere slouzily u "zkusebniho komanda 335".

add P1101. Myslis ze ten obrazek je namalovanej? Prototyp existoval, jestli vzletnul nevim.

Kageneck

• Administrator
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 23. prosince 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 15. června 2007 Za zásluhy o rozvoj fóra. Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 22. června 2008 Za 3 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno. 22. června 2009
« Odpověď #3 kdy: Srpen 27, 2006, 04:05:15 »
Jedine letadlo, ktere z nabidky znam je Ar 234. Dokonce jsem cetl o jeho nekolika misich, ale uz si z nich na nic nevzpominam. Smula taky je, ze stranka na ktere to bylo nekam zmizela, tazke uz to nedohledam. Nevite o nem neco? Btw nemel odhoditelny podvozek?

von Kageneck
„Afrika, der Krieg ohne Hass“ Erwin Rommel

Manfred

• Host
« Odpověď #4 kdy: Srpen 27, 2006, 04:06:55 »
tak co som sa ja docital o Do-335 tak ho skusobny piloti velmi vychvalovali pre jeho manevrovacie schopnosti a vykon, maximalku z oboma motormi mal 765 km/h a ked isiel len na zadny motor tak sa udrzala okolo 560 km/h, prvy let bol v septembri 1943, a bolo ich postavenych 35 a dalsich 70 uz bolo rozostavanych, ale zrejme tovaren obsadili amici. Podla mna to mohlo byt dobre lietadlo proti bombarderom, ale spitfire by ho asi s prehladom vymanevroval

Galland

• Luftwaffe
  • Leutnant - poručík
« Odpověď #5 kdy: Srpen 27, 2006, 04:10:32 »
Do 335 mel spatny zadni motory a ty kdyz se vznitili tak prepalili lanka ovladani SOP a VOP. To byl hlavni duvod proc se nevyrabeli.

marty

• Wehrmacht
« Odpověď #6 kdy: Srpen 27, 2006, 04:13:56 »
Ne, já jsem to myslel, tak: Mám model letadla focke Wulf ta 183, je hodně podobný projektu Me P1101, jestli nevíš, zda existoval aspoń prototyp nebo jen nákresy toho focke wulfa. Podle mě existovaly jen nákresy a modely, max s začínalo se stavbou.
http://www.luft46.com/ghart/gh183-4.jpg
,,Včera jsem se slavnostně vyčural do Mosely'' generál George Patton, hlášení pro ministerstvo války, prosinec 1944

Peter

• Wehrmacht
« Odpověď #7 kdy: Srpen 27, 2006, 04:21:20 »
Citace: Galland
Do 335 mel spatny zadni motory a ty kdyz se vznitili tak prepalili lanka ovladani SOP a VOP. To byl hlavni duvod proc se nevyrabeli.
O tomhle teda slysim poprve, ale mozne to bylo. Ale duvod proc nebyl vyraben ja mnohem jednodussi, a to jak psal Manfred, tovarnu Dornier obsadily spojenci.
Citace: marty
Ne, já jsem to myslel, tak: Mám model letadla focke Wulf ta 183, je hodně podobný projektu Me P1101, jestli nevíš, zda existoval aspoń prototyp nebo jen nákresy toho focke wulfa. Podle mě existovaly jen nákresy a modely, max s začínalo se stavbou.
No podobny mu je, to mas pravdu. Nic blizsiho o nem nevim, takze nemuzu slouzit jestli se dostal do nejakeho stupne realizace.
Citace: Kageneck
Jedine letadlo, ktere z nabidky znam je Ar 234. Dokonce jsem cetl o jeho nekolika misich, ale uz si z nich na nic nevzpominam. Smula taky je, ze stranka na ktere to bylo nekam zmizela, tazke uz to nedohledam. Nevite o nem neco? Btw nemel odhoditelny podvozek?
To neni nabidka :) . Jen letadla, o ktera me napadla, ale urcite jich bude vice. K Ar-234, odhazovaci podvozek mely pouze prototypy, seriove stroje mely klasicky zatahovaci. Jen pro zajimavost, prave jeden z prototypu Ar-234 poridil prvni snimky vylodovacich plazi po spojenecke invazi. Jinak spojeneckymi stihaci takrka nezranitelny, zajimave, ze pri bombardovani pilot opustil sedacku, letadlo ridil autopilot, a venoval se zamerovani pum.

Kageneck

• Administrator
  • Za zásluhy o rozvoj fóra. Uděleno: 23. prosince 2007 Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 15. června 2007 Za zásluhy o rozvoj fóra. Za 2 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno: 22. června 2008 Za 3 roky aktivní činnosti na fóru.   Uděleno. 22. června 2009
« Odpověď #8 kdy: Srpen 27, 2006, 04:24:19 »
A mel nejakou defenzivni vyzbroj? Z jakeho duvodu byl nezranitelny(rychlost, dostup)? A je docela zajimave, ze takto velke letadlo je jen jednomistne.... Nevis nahodou kolik bylo vyrobeno kusu? Prosim napis mi nejake podrobnejsi informace. Diky

von Kageneck

Peter

• Wehrmacht
« Odpověď #9 kdy: Srpen 27, 2006, 04:41:45 »
A mel nejakou defenzivni vyzbroj? Z jakeho duvodu byl nezranitelny(rychlost, dostup)? A je docela zajimave, ze takto velke letadlo je jen jednomistne.... Nevis nahodou kolik bylo vyrobeno kusu? Prosim napis mi nejake podrobnejsi informace. Diky
zakladni technicke udaje :
Maximální rychlost: 735 km/h
Cestovní rychlost: 700 km/h
Dostup: 10 000 m
Dolet: 1 600 m
Výzbroj: dva dozadu střílející kanóny MG 151/20 ráže 20 mm, náklad pum do hmotnosti 1500 kg.
Hlavni vyzbroji toho letadla byla rychlost. Ve vetsine pripadu mohl bez problemu jak se rika "to okourit" a uletet kazde spojenecke stihacce.

Manfred

• Host
« Odpověď #10 kdy: Srpen 27, 2006, 04:48:59 »
ten Junkers Ju-287 ma strasne zaujimave kridla, by som to chcel vidiet vo vzduchu

Kageneck

• Administrator
« Odpověď #11 kdy: Srpen 27, 2006, 04:53:37 »
Ja jsem manik. Presne na tu stranku na kterou me posilas jsem poukazoval :lol: . Nevim jak je to mozny, kdyz jsem mel adresu v sekci oblibenych :cry: Jeste, ze te Petere mam :P
                    von Kageneck

marty

• Wehrmacht
« Odpověď #12 kdy: Srpen 27, 2006, 05:10:53 »
Arado AR 234 ''Blitz''
vzletová hmotnost: 9800 kg, hmotnost prázdného letounu: 5200 kg
max rychlost: 742 km/h ve výšce cca 6000m, dostup 10 000m
motory: proudové motory Jumo 004B-1
výzbroj: 2x dozadu strílejíci kulometyMG 151/20 - 200 nábojů na hlavěń,zaměřovali se pomocí periskopického zaměřovače
dolet: 1556 Km
jj, podvozek se plánoval při vzletu kolový odhazovácí a přistávání na lyžích, to bylo u verze Ar 234B opraveno na tradiční zatahovací podvozek. První prototyp verze B byl zalétnut v počátkem roku 1944, do bojových akcí byly nasazovány od října téhož roku. Podporovaly ofenzívu v Ardenách, avšak asi největší bojový úspěch tohoto letounu bylo znčení Ludendorffova mostu přes rýn v březnu 1945.
Poslední verzí tohoto proudového bombardéru byla čtyřmotorvá verze Ar 234C:

Sepp Rössner

• Luftwaffe
  • Oberleutnant - nadporučík
  • Za 1 rok aktivní činnosti na fóru. Uděleno: 15. června 2007
« Odpověď #13 kdy: Srpen 27, 2006, 07:19:04 »
Citace
Dornier Do-335 Pfeil : tezka stihacka, na konci valky ve stadiu zkousek

Tak pfeil je moje nejoblibenejsi letadlo nemecky , sem o nem cetl jako malej v encyklopedii letadel. Byla tam psano ze je to pry nejlepsi stihacka vrtulova, akorat prisla pozde , protoze v te fobe frcely proudovy motory. Pry si pfeila piloti nemohli vynachvalit ze pry diky tem dvoum vrtulim mel skvelou ovladatelnost. Akorat hitler byl dmnce a pozadoval aby pfeil pracoval jako bleskovy bombarder stejne jako ze zacatku me 262. Skoda ze neprisel pfeil do bitvy o Britanii , to by to tem anglanum nandal. S tim vypadavanim do vrtule mi to taky pride jako pitomost  :lol: .
"Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhé parchanty, aby padli za tu svou."
General G. C. Patton

Peter

• Wehrmacht
« Odpověď #14 kdy: Září 15, 2006, 01:17:03 »
Priznivci letadel toto "dvojce" jiste znaji, ale do teto rubriky se urcite hodi.
He-111Z Zwilling
Urcen k tazeni obriho kluzaku Me-321. Protoze projekt Me-321 byl pozdeji preveden na motorizovanou verzi Me-323, tak se He-111Z vyuzivaly i k tahani dvou nebo tri mensich kluzaku nakladniich kluzaku. Vyrobeno bylo 12kusu. (2 prototypy a 10 seriovych stroju).

Je to takova kuriozitka v nemeckem valecnem letectvi.