Rogane, jsem rád, že se zapojuješ do diskuse. Panzernet sice zvýšil svou úroveň článků na odborné úrovni, což je chvályhodné, ale příslušné „odborné“ diskuse utichly. Než ti začnu odpovídat na tvé příspěvky, musím uvést: začnu trošku zeširoka, až se opět dostanu k Lagg-3.
A za další, prosím, berte můj příspěvek jako pokračování diskuse a ne jako útok na kohokoli. Děkuji
Ve svém příspěvků máš Rogane skryto příliš mnoho témat a otázek, budu tedy klubko rozmotávat postupně.
1./ Pokud se budeme bavit o leteckých raketách, a chtěli bychom začít v době I. světové války, jak ty uvádíš, poté si musíme uvědomit, že posléze se tato zbraň rozvinula do mnohostranného použití a musíme začít mluvit o kategoriích. Proto správný příspěvek pana.supa, protože opravdu z WW I znám použití v letectvu na francouzských strojích Nieuport a rakety se opravdu jmenovaly BeBe. Já bych jejich účinnost ale přirovnal v současnosti k zábavné pyrotechnice. Pan.sup má pravdu. Aby eliminovali případný požár, byly tyto „rakety“ umístěny na vnějších mezikřídelních vzpěrách a ještě na jakýchsi dřevěných tyčích. Jestli byly použity a s jakým úspěchem mně není známo, v té době jsem ještě nežil.
Další vývoj spěl směrem, jakým se zde bavíme. Tedy především k raketám, později označovaným jako „vzduch- země“, nebo kategorie raketových střel proti pozemním cílům. Protože v té době snad neznali jiný možný pohon než střelným prachem, mám za to, že pokud občas při odpalu nastal výbuch, ví Bůh….
Použití RS-82 v VVS SSSR během Velké vlastenecké války je kapitola sama o sobě a já o ní moc nevím. Možná proto, že kdysi se oficiální historie vedená soudružskou KSČ s tímto tématem moc nezabývala a nyní ještě také není dostatek informací. Napsal jsem, že neznám a nemám žádnou informaci o použití těchto raket v boji a neznám žádný obrázek z odpalu těchto raket. Ostatně i tebou uvedené fotky neustále ukazují jen letadla s kolejničkami, tedy jakýmsi vypouštěcím zařízením, aby raketa měla při výstřelu požadovaný směr. (Občas zahnula nepříjemně rychle od stanovené dráhy). Tedy tyto kolejničky byly vypouštěcím zařízením a nikoli zařízením k ochraně křídla. Pokud si přečteš druhý tebou uvedený link, je tam uvedeno, že ze 134 raket vypálených při zkouškách (není uvedeno kde a jak a na jakém letadle pokud to bylo na letadlech za letu), byla účinnost zásahu pouze 1,1%. Tedy cíl byl zasažen pouze jedenkrát. Takže její použití v leteckém boji, jak je uvedeno na tvých lincích dále (I-16 v Mandžusku), ve mně vyvolává potutelný úsměv a myslím si stále něco o aprílovém žertíku.
Teď se tedy dostávám ke zdrojové části. Kdysi internet nebyl a vše co se uvedlo, bylo na papíře a pokud nějaká sekretářka byly poslušna šéfa, tak snad se tyto informace ocitly v archívu. Na webech není ani zlomek těchto archívů a mnohé informace jsou naprosté plagiáty, nesmysly a fantazie autorů. Skutečné informace, pokud nějaký historik zjistí, s největší pravděpodobností nejprve uvede do nějaké své knihy, protože tím zvýší její prodejnost. Neb v ceně knihy je zaplaceno i jeho úsilí. Nevidím tady jediný důvod, aby tyto informace uváděl na internetu, kde si je každý moula včetně mne může kliďánko a zadarminko překopírovat.
Takže závěr: netvrdím, že raketa RS 82 nemohla na LaGG-3 být použita. Použita MOHLA BÝT. Ale jestli skutečně BYLA POUŽITA můžeme vést dlouhé diskuse, protože důkazů je zoufale málo, pokud nějaké jsou. Internetové informace nejsou pro mne věrohodné!
2./ Věnujme se nyní motoru HISPANO SUIZA. Prosím psát s měkkým I, nikoli Hyspano. Už železný kříž napsal, co si myslí o SSSR. Sice poněkud drsně, ale vystihuje to podstatu plánovaného hospodářství SSSR v 30.letech minulého století, kdy SSSR jistě neoplývalo bohatým zdrojem příjmu v dolarech. Věřím tomu, že za původní motor skutečně zaplatili, ale dále již nedali ani floka. Proto ten „vývoj“ motoru VK-100 VK-105 jak píšeš. Jsem si ale jist, že pokud dáš ony motory vedle sebe, nepoznáš rozdílu. A ve válce určitě se nikdo netrápil ani v Moskvě ani v Kujbyševě placením nějakých licenčních poplatků. Nebudu se rozepisovat zde o filozofii vedení boje v podmínkách východní fronty a SSSR. Jenom se nad tím trochu zamysleme, že tam asi byla situace poněkud jiná než v USA nebo Velké Británii.
Jenom malá douška: projeď si internet, když to rád děláš a koukni se. Jaké typy ti připomínají letouny Tu – 4, Li-2, nebo motory RD 45 a VK-1? Je to jenom sovětský vývoj nebo licence? A pokud ano, zaplacená?
Souhlasím, ty si pod pojmem „pirátská kopie“ jistě představuješ naprosto něco jiného než já. Jsem si jist, že jsme rozdílných generací a i zde bychom museli nejprve provést diskusi, abychom se pochopili.
Ale každopádně děkuji za příspěvek a vraťme se k LaGGu-3…..
P.S. Epocha to je pouze označení časové.Jinou neznám….