Rozvinula se zajímavá debata a jsem tomu rád.
Já bych pro obě diskutující strany měl připomínku asi takovou. Tempík je blíže leteckému uvažování. Ne vždy, technické údaje, statistické výpočty a jistá technologická vyspělostzbraní dokáže zabránit celkové porážce.
Kam mířím? Všichni, kdož se této debaty zúčastnili, nezpochybňují vstupní údaje letadel, tedy klasických vrtulových a Me-262 Schwalbe, jako představitele nové generace. Myslím, že zde začíná rozdílnost soudobých názorů a také rozdílné pojetí boje. Mustangy USAF, Temepesty RAF, bojovaly podle dosavadní doktríny a taktiky boje, vylepšované po celou dobu WWII. Nyní se snaží dostat „na kobylku“ zcela novému letadlu. Těžšímu, rychlejšímu, a rozhodně úzce specializovanému. To zaznělo z vašich příspěvků také. Ostatně po celou dobu války je vidět snaha o unifikaci výzbroje, pokud možno na co nejmenší počet typů. To že Spitfire na sweepech byl absolutně zranitelný letoun je nám vše jasné. Naproti tomu vysoká rychlost Me 262 oproti soudobým letounům, zavdává podnět k myšlenkám a zkouškám nového typu(Jabo, stíhací, a také přepadový.To jsou ony útoky na B-17). Ale Luftwaffe už na tyto experimenty neměla čas. Jsem přesvědčen, že z důvodu časového tlaku a jeho nedostatku dochází možná k vyšším ztrátám nových Me 262, než by si Němci přáli. Pokud začnete sledovat vývoj taktiky boje Američanů v Koreji, potom ve Vietnamu, vyčlenění pomalejších a obratnějších letadel na „dog - fighty“, zjistíme, že v celém systému vývoje myšlenky boje s použitím rychlosti, přišla Schwalbina příliš brzy a neměla již na nic čas….
Pokud budeme sledovat technologickou vyspělost konstrukce Me 262, obzvláště motorů, opravdu měla daleko k dokonalosti a ještě (pokud by to bylo možné) bylo potřeba delšího časového úseku k vylepšení a vyšší provozní spolehlivosti.
Jednou větou na závěr: Me 262 Schwalbe zde byla příliš brzy a zůstala osamocena ( v komplexu všeho, co je nutné pro úspěšné použití bojového letadla)…..